NUNS osudio izjave Martinovića i najavio da će o tome izvestiti medjunarodne asocijacije novinara

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je danas nastup šefa poslaničkog kluba Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije Aleksandra Martinovića u kojem je novinare optužio da svojim pitanjima po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ugrožavaju bezbednost države.

To udruženje najavilo je da će o tim izjavama predstavnika vlasti izvestiti medjunarodne asocijacije novinara i medija i nadležne medjunarodne organizacije i zatražiti njihovu reakciju.

„Ovakve paušalne i veoma opasne izjave visokog funkcionera vladajuće partije stvaraju uslove za nove napade i pretnje novinarima i medijskim radnicima i za još veće narušavanje njihove bezbednosti“, navodi se u saopštenju Izvršnog odbora tog udruženja novinara.

NUNS je pozvao predsednika SNS-a i Srbije Aleksandra Vučića da se izjasni povodom izjave Martinovića tokom jučerašnje skupštinske raspravi o Izveštaju Poverenika za informacije od javnog značaja kada je nekoliko puta ponovio da nevladine organizacije i novinari traže bezbednosno osetljive informacije i da ne misle dobro svojoj državi, i optužio bivšeg poverenika Rodoljuba Šabića da radi za strane obaveštajne službe i za opoziciju, a protiv Srpske napredne stranke i države Srbije.

„Novinari koji su u proteklom periodu zahtevali odgovore na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja bavili su se temama od javnog interesa, poput rušenja u Hercegovačkoj ulici, diplome Siniše Malog, zloupotreba u Kolubari, obnovom kopova, prodajom JAT-a i PKB-a i mnogim drugim temama, i time nikako nisu narušili bezbednost države. Problem je što nisu dobili odgovore na mnoga pitanja, uprkos zahtevima i opomenama koje je Poverenik upućivao“, dodaje se u saopštenju.

NUNS je u saopštenju dodao da je dodelom zvanja počasnog člana Rodoljubu Šabiću već iskazao mišljenje o njegovom radu na funkciji Poverenika i da zbog toga osudjuje „teške i zlokobne klevete i uvrede“ koje su proteklih dana na njegov račun uputili poslanici vladajuće većine.

(Beta)

2 komentara
  1. Anonimni

    Hoce i oni da budu elita Makar na silu.

  2. Anonimni

    Pa nije to izmislio „Dugousko“,On je samo egzekutor tj spin glasnogovornik nekoga iznad njega kao i svih ostalih. Vrla premijerka juce ladno i osudjuce izjavi“pokrecu pitanje necega od pre 15 godina … Znaci li to da je sve dozvoljeno ne odgovori Ona na osnovno pitanje dali je ili nije istina ono zasto se neko ne optuzuje nego iznose cinjenice. Po njoj i njoj slicnima moze se biti i hirurg ili inzenjer i bez potrebnog redovnog (propisanog) obrazovanja koji je zavrsavala ogromna vecina. Zato su i izmisljeni neki fantom (obrazovni) fkultetski centri kako bi potrebna klijentela mogla da se dici raznim (nezasluzenim) titulama i zvanjima. Dzaba ipak su isti (tako zavrsenim skolama) manjkavi sa znanjem i na pojedinim mestima su samo da bi se lako manipulisalo sa njima (posto su fijoci) i zvrasavali necasne poslove!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike