U trendu

Otvoreni Balkan će doprineti boljoj ekonomskoj saradnji Srbije, Albanije i Severne Makedonije

Na kraju skupa regionalne inicijative „Otvoreni Balkan“ potpisana su dva zaključka, u kojima su definisane aktivnosti koje će se sprovesti do samita koji se krajem decembra održava u Tirani.

Aktivnosti će doprineti olakšavanju trgovine, saradnje u oblasti bezbednosti hrane, fitosanitarne i veterinarske inspekcije, kao i slobodan pristup tržištu rada gradjana tri zemlje.

Kako je saopšteno iz Vlade, prvi Zaključak su potpisali ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, zatim ministarka finansija i privrede u Vladi Albanije Delina Ibrahimaj, ministarka poljoprivrede i ruralnog razvoja Albanije Frida Krifka i zamenik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Severne Makedonije Trajan Dimkovski.

Ovim dokumentom predvidjeno je da se do kraja godine intenzivno radi na uspostavljanju sistema za elektronsku razmenu svih neophodnih dokumenata, carinskih deklaracija, fitosanitarnih i veterinarskih sertifikata, kao i na unapređenju već postojećih sistema.

Kada je reč o integrisanom upravljanju granicom, tzv. „One stop-shop“, do kraja godine će Srbija i Severna Makedonija rešiti sve postojeće nedostatke kako bi on bio u potpunosti funkcionalan, a Severna Makedonija i Albanija će nastaviti da rade na tome da uspostave „One stop-shop“ izmedju svojih zemalja.

Zaključkom sa radnih sastanaka je predvidjeno i da do kraja novembra bude osnovana zajednička radna grupa koja će se baviti harmonizacijom poreske politike te tri zemlje.

Drugim zaključkom je predvidjeno potpisivanje sporazuma kojim će se omogućiti slobodan pristup tržištu rada gradjana tri zemlje.

Krajem decembra biće održan samit u Tirani, u Albaniji, na kome će se razgovarati o tome šta je u medjuvremenu uradjeno i koji su naredni planovi kako bi se iskoristili puni potencijali ove inicijative, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.