Pacoli: Imam saznanja, Srbija podmićuje zemlje zbog Kosova

Kosovski ministar spoljnih poslova tvrdi da ima saznanja da Beograd obećava finansijsku i pomoć u oružju u zamenu za povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti.

„Ono što sam ja saznao je da su neke manje i siromašnije države pale na takva obećanja“, rekao je Bedžet Pacoli, prenosi prištinski Bota sot.

Pacoli je to izjavio nakon što je tokom jučerašnje posete Beogradu predsednik države Palau Tomi Remenges potvrdio da je njegova zemlja odlučila da suspenduje odluku o priznanju kosovske nezavisnosti do okončanja dijaloga.

Inače, Palau je 13. država sveta koja je povukla priznanje nezavisnosti Kosova, čime je broj država koje podržavaju jednostrano povučene poteze Prištine smanjen na ispod 100.

Prethodno, to su učinile Madagaskar, Solomonska Ostrva, Lesoto, Surinam, Grenada, Komora, Burundi, Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je za beogradski „Blic“, da ni Šerlok Holms ne bi mogao da utvrdi koliko je tačno zemalja priznalo nezavisnost Kosova.

„Veoma je teško utvrditi koliko je zamalja zaista priznalo Kosovo. To ni Šerlok Holms ne može da utvrdi. Kod određenog broja zemalja ne postoje nikakve odluke“, ističe šef srpske diplomatije i prepričava razgovor s ministrom iz Omana s kojim se umalo posvađao jer je Dačić tvrdio da je Oman priznao Kosovo, a ministar iz te zemlje da Oman to nikada nije učinio.

Na prištinskom spisku zemalja koje su priznale Kosovo su i Nigerija i Uganda, što nije tačno, rekao je Dačić. „Spisak od 116 zemalja zaboravite, ono što je sigurno, a obratili smo se zemljama koje to nisu precizno rekle, da nam saopšte svoj stav“, kaže Dačić.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Anonimni

    Besmisleno je razgovarati o priznavanju ili nepriznavanju Kosova,od strane tih patuljastih drzavica.Od kako Istorija i Politika postoje,granice malih zemalja su odredjivale Velike Sile.Pitanje Kosova,resice kao i uvek, SAD,Velika Britanija i Rusija.Naravno,Dacic neumorno pokusava da sebi prida sto veci politicki znacaj,koji misli da iskoristi za dobijanje sto bolje pozicije,na sledecim Parlamentarnim izborima u Srbiji.! Notorna je cinjenica,da SNS Stranka moze komotno uvek,da obrazuje Vladu bez njegove SPS.!

Napišite komentar