U trendu

Pašalić: U Srbiji dominiraju nasilje, napadi na neistomišljenike i seksualne manjine

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić saopštio je danas, povodom Medjunarodnog dana tolerancije, da je u društvu u Srbiji uprkos načelnom opredeljenju za prihvatanje različitosti, još dominira porodično i vršnjačko nasilje, kao i napadi na neistomišljenike, političke protivnike i novinare, ali i na seksualne manjine.

On je naveo da je kratak put od negativnog stava i predrasuda do agresije i da državni organi i institucije moraju da učestvuju u oblikovanju društva time što će podsticati razumevanje i poštovanje i kažnjavati one koji te vrednosti ugrožavaju.

„Tolerancija podrazumeva volju i sposobnost da prihvatimo i dopustimo različitosti u političkom uverenju, verskim, rasnim ili seksualnim osobenostima, ali i uklanjanje distance i jaza prema osobama sa invaliditetom i nacionalnim manjinama. U društvu čiji članovi neguju i usvajaju različite običaje i kulturne obrasce, imaju drugačije interese i oprečne ciljeve, u pluralističkom društvu kao što je naše, prihvatanje različitosti predstavlja jedino moguće ponašanje“, naveo je Pašalić.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike