U trendu

Počeo protest zbog rušenja objekata u Savamali

Protest „Čiji grad? Naš grad!“, koji Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ organizuje zbog rušenja objekata u beogradskoj Savamali, počeo je danas večeras ispred Skupštine grada Beograda.

Okupljeni na protestu koji preventivno obezbedjuje policija nose transparente „Neće vam proći“, „Ko se boji malog još?“, „Skinite fantomke“, „Fantomi iz skupštine“, „Vučić sve zna“, „Zbog slobode“, „Pale su maske, kada će i vlada“, kao i male zastavice sa natpisima s jedne strane „Čiji je grad?“ i druge „Naš grad!“.

Sa improvizovanog razglasa neprestano se pušta muzika, tu su i bubnjari, a okupljeni su oko 18 časova ispunili ceo plato ispred Skupštine grada.

Oni nose i balone, a mnogi od njih opremljeni su i pištaljkama kao i drugim sličnim stvarima kojima žele da iskažu svoje protivljenje svemu što se dešavalo u noći izmedju 24. i 25. aprila u Hercegovačkoj ulici.

Pored velikog broja gradjana, protestu prisustvuju predstavnici opozicionih stranaka i javne ličnosti.

Planirano je da okupljeni medju kojima su novinari i medijski radnici, koji su se na poziv Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) pridružili protestu, prošetaju do zgrade Radio televizije Srbije u znak podrške novinarima.

Kako je NUNS naveo u pozivu, šetnja će biti organizovana u znak podrške novinarima koji se bore za dostojanstvo svoje profesije, onima koji postavljaju prava pitanja i kojima je zbog insistiranja na istini ugrožena profesionalna i lična sigurnost.

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ navela je u pozivu da je protest organizovan protiv „bahatih nasilnika na vlasti“ koji još nisu saopštili ko je odgovoran za rušenje u Savamali i maltretiranja gradjana.

Inicijativa je organizovala 11. maja prvi protest protiv rušenja i nasilja u Savamali, na kojem su zatražene ostavke gradonačelnika Siniše Malog, vršioca dužnosti direktora policije Vladimira Rebića, načelnika Komunalne policije Nikole Ristića i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

U noći izmedju 24. i 25. aprila ljudi sa fantomkama su bagerima porušili objekte u Hercegovačkoj ulici u Savamali i maltretirali gradjane koji su se tu zatekli.

Iako su gradjani prijavljivali nasilje, policija nije želela da reaguje i upućivala ih je na Komunalnu policiju.

Zaštitnik gradjana Saša Janković objavio je u izveštaju o radu policije te noći da je policijskim službenicima iz vrha službe naredjeno da gradjane upućuju na komunalnu policiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.