U trendu

Poternice za kosovskim zvaničnicima ne bi trebalo da ugroze briselski dijalog

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da poternice za kosovskim zvaničnicima ne bi trebalo da ugroze dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jer su te poternice bile na snazi i kada je potpisivan Briselski sporazum.

„Smatram da ovako nešto ne može da dovede dijalog u pitanje. Poternice su postojale i u vreme pregovaranja i sačinjavanje Briselskog sporazuma. Srbija nije bila uslovljavana da se poternice povuku“, rekla je Kuburovićeva za Radio-televiziju Vojvodine.

Ministar inostranih poslova Kosova Enver Hodžaj je ranije ocenio da ponašanje Srbije dovodi u pitanje dijalog o normalizaciji odnosa.

Evropska unija je zvanično reagovala na hapšenje Ramuša Haradinaja u Francuskoj ocenom zvaničnice zadužene za Balkan Angeline Ajnhorst u Evropskom parlamentu da „takve situacije nisu od koristi“ i da to još više dokazuje nužnost sredjivanje odnosa Beograda i Prištine, uključujući primenu dogovora o pravosudju.

Evropski diplomatski zvaničnici u Briselu su agenciji Beta nezvanično preneli da u Evropskoj službi za spoljne poslove postoji bojazan da bi „slučaj Haradinaj“ mogle da iskoriste snage koje su protiv dijaloga.

Ona je rekla da je poternica za aktuelnim predsednikom Kosova i nekadašnjim liderom Oslobodilačke vojske Kosova Hašimom Tačijem i dalje na snazi u Srbiji.

„Za Hašima Tačija postoji i pravosudna odluka za krivično delo terorizma, sada i proširenja optužnice za krivično delo genocida. U Srbiji je i dalje na snazi postoji ta poternica, za razliku od drugih zemalja gde je Interpol stopirao tu poternicu, koja se trenutno ne vidi u sistemu“, rekla je Kuburovićeva.

Ona je dodala da je Srbija danas poslala Francuskoj i dodatnu dokumentaciju i dokaze protiv nekadašnjeg vodje OVK i opozicionog kosovskog lidera Ramuša Haradinaja, koji je u pritvoru u toj zemlji.

Upitana da li veruje da će Francuska postupiti po zahtevu za izručenjem Haradinaja Srbiji, jer je on već jednom bio uhapšen u Sloveniji, ali ubrzo pušten, Kuburovićeva je kazala da se ta dva hapšenja veoma razlikuju.

„Bila je potpuno drugačija procedura, jer Slovenija nije ni adekvatno obavestila Srbiju, pa nismo mogli da pošaljemo molbu za izručenje“, rekla je Kuburović.

Ramuš Haradinaj je uhapšen prošle srede u Francuskoj, po nalogu Srbije za hapšenje iz 2006. godine, zbog sumnje da je 1998. i 1999. godine počinio ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima, u vreme kada je bio jedan od komandanata OVK.

Sud u Francuskoj je u četvrtak odlučio da Haradinaj ostane u pritvoru dok Srbija ne dostavi zahtev za ekstradiciju.

Haradinaj je još jednom, 2015. godine, bio uhapšen na aerodromu u Ljubljani, ali je posle nekoliko dana oslobodjen.

Njemu je sudjeno i u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. oslobodjen svih optužbi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.