Predstavnici Vlade Srbije 9. januara na obeležavanju Dana RS

Foto: Beta

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će gotovo cela Vlada Srbije 9. januara prisustvovati obeležavanju Dana Republike Srpske.

„Za Srbiju je od ogromnog značaja regionalna stabilnost i bezbednost“, rekao je Vučić posle sastanka s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Vučić je kazao da će u 2016. godini biti organizovan zajednički skup na kojem će učestvovati predstavnici vlada Srbije i RS ali i gradjani, povodom 75 godina od osnivanja logora Jasenovac.

„Imaćemo i bezbroj manifestacija tim povodom i sve će biti zajedničke. To je logor u kojem je najveći broj pripadnika našeg naroda stradao kroz istoriju, to naš narod mora da zna i da razume i da uvek, gledajući u budućnost, zna šta nam se dogodilo u prošlosti, kao i da to otrgnemo od zaborava, ćutanja, istorijskih falsifikata i neistina“, rekao je Vučić. 

On je naveo da Srbija veruje da je pred njom dinamičan ekonomskog rasta i izrazio uverenje da „mnogo dobrog može da se uradi za gradjane“, ali samo ako se sačuva regionalna stabilnost i bezbednost.

Vučić je rekao i da se očekuje postavljanje mosta Ljubovija-Bratunac, izgradnja autoputeva i spajanje magistralnih i regionalnih putnih pravaca sa RS.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je da preostaje obaveza da se postigne dogovor o projektima kao što su autoput Banjaluka-Doboj-Bijeljina, do granice sa Srbijom, kao i put Užice-Višegrad.

„RS ne bi mogla da uradi ništa od svih tih projekata da nema svestranu podršku Srbije i bez napora Srbije da obezbedi pravu prezentaciju onoga što radi RS“, rekao je Dodik.

On je ocenio da je borba protiv terorizma sve u regionu „više zbližila“ i da BiH i RS čine napore da se taj mir održi.

„Postoje evidencije bezbednosnih službi da ima 3.500 ljudi koji su spremni da izvrše samostalni teroristički akt. To govori o tome da spoznaja o opasnostima u BiH postoji. Ja podržavam svaku aktivnost da se preventivno deluje protiv terorizma“, rekao je Dodik.

On je dodao i da je Srbija ključna zemlja regiona i da vlasti u Banjaluci podržavaju i razumeju politiku Beograda koja je usmerena da ojača regionalni mir i stabilnost.

On je rekao da stabilnost Srbije i njena snaga utiču na stabilnost regiona, kao i da Republika Srpska želi da bude deo napora za obezbedjivanje regionalne stabilnost.

Dodik je naveo i da RS „nema nijednog razloga ni želju da destabilizuje Bosnu i Hercegovinu (BiH)“.

„Politička borba za status je nešto sasvim drugo. Ono što je napisano u Dejtonskom sporazumu je naš interes. Naš interes nije izvan onoga što je rekao Ustav i napisao Dejtonski sporazum“, kazao je Dodik.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar