U trendu

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija osudio napade na novinare RTS-a i Pinka

Predstavnik OEBS-a u Beču za slobodu medija, Harlem Dezir osudio je napade na novinare Radio-televizije Srbije (RTS) i Televizije Pink na protestima opozicije, saopštio je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

„Pridružujem se Udruženju novinara Srbije u osudi napada na novinare RTS-a. Napadi moraju biti istraženi“, napisao je Dezir u tviter poruci.

UNS navodi da je Dezir osudio i napad na novinarke Pinka Gordanu Uzelac i Maru Dragović u subotu u toku protesta Dveri i Zdrave Srbije ispred televizije Pink, i pohvalio brzo hapšenje napadača.

UNS je podsetio da je postupak učesnika protesta Dveri i Zdrave Srbije, kada je novinarska ekipa ispred zgrade Javnog servisa pogodjena jajima, osudio kao izuzetno agresivan i drzak čin čija je poruka da su novinari dozvoljene mete, glineni golubovi bez zaštite.

To udruženje je još jednom pozvalo vlasti da na delu pokažu da u Srbiji postoji Krivični zakonik koji napad na novinara na radnom zadatku tretira kao napad na službeno lice.

Dezir, francuski političar i bivši državni sekretar za evropske poslove, u avgustu je preuzeo dužnost od Dunje Mijatović koja je bila na funkciji predstavnice OEBS-a za slobodu medija od 2010. godine.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija nadgleda razvoj medija u 56 zemalja članica OEBS-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.