U trendu

Priština izvlači novi PODLI adut protiv Beograda

Hašim Tači pokušava da preko finalnog sporazuma sa Beogradom opere i svoju biografiju tako što bi u pregovore ubacio i obostranu amnestiju za zločine počinjene na Kosmetu.
U nacrtu sporazuma koji Priština namerava da preda Briselu, u okviru finalnog sporazuma sa Beogradom, našla se i ta stavka — amnestija od zločina počinjenih tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine, koja bi važila, kako prenosi kosovski list „Koha“, za obe strane uključene u rat na Kosovu.

A rezultat toga, prema istom izvoru, vodio bi ka rasformiranju Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Profesor međunarodnog prava dr Dejan Mirović kaže da se iza ovoga krije više zamki nego što se čini. U isto vreme, on kaže da je ovakav zahtev Prištine svojevrsno priznanje da su činili zločine. Prema njegovim rečima, ovo je samo pokazatelj da je u pitanju politički proces koji je apsolutno podređen Zapadu.

„Lično mislim da se ovo sprema zbog gospode koja sada vode tzv. državu Kosovo, jer se Tači nalazi kao prvooznačeni za trgovinu organima u izveštaju Dika Martija na kojem je i osnovan Specijalni sud za zločine OVK. Međutim, ukoliko bi ovako nešto prošlo u tom sporazumu, to bi za Srbiju bilo vrlo opasno jer se izjednačava teroristička nelegalna organizacija OVK sa legalnim snagama Srbije, vojskom i policijom, koji su branili suverenitet svoje države. Dakle, amnestiranje bi ih sve stavilo u istu ravan. Iz toga bi proisteklo da je bio neki međudržavni sukob, a ne borba Srbije sa pobunjenim teroristima u našoj državi protiv legalne vlasti Srbije“, objašnjava profesor Mirović.

Naš sagovornik napominje da bi ovaj zahtev, ako bi prošao, tek imao posledice, jer bi se onda odbrana Kosova od strane Srbije smatrala agresijom, a ne odbranom.

Advokat Goran Petronijević kaže da ovakav sporazum i da se potpiše ne bi mogao da ima pravno dejstvo.

„Ne može se niko odricati krivičnog gonjenja za krivična dela koja su iz oblasti teškog narušavanja ratnog i humanitarnog prava i ona su u nadležnosti međunarodnih sudova. Dakle, ni Srbija ni Priština ne mogu na ovaj način trećoj strani, a to su porodice žrtava, da oduzme pravo da traži satisfakciju“, navodi on.

Petronijević ističe i da nijedan sporazum ne može da amnestira presude koje su donete, niti one koje se već nalaze u ingerencijama međunarodnih sudova.

Na pitanje kako sve ovo može da se odrazi na rad Specijalnog suda za zločine OVK i da li je ovo pokušaj, pre svega, Tačija da sam sebe amnestira, naš sagovornik odgovora:

„Niko ne može da bude amnestiran na osnovu ovakvog sporazuma pred međunarodnim sudom jer odeljenje Specijalnog suda na Kosovu spada pod ingerenciju međunarodne zajednice. To odeljenje samo formalno funkcioniše pod kosovskim pravosuđem“, objašnjava naš sagovornik.

Kabinet predsednika Kosova je indirektno potvrdio da bi amnestija mogla biti jedna od tema, dok vlada Kosova i partije na vlasti nisu komentarisale takvu mogućnost. S druge strane, kosovska opozicija je protiv bilo kakve amnestije.

(Sputnjik)

1 komentar
  1. Miša

    Povlace siptari poslednje atome,jer se plase da ce ih ameri napustiti zbog price o tuzbi Srbije prema NATO snagama zbog bombardovanja.Pa kako vele daj bar da obezbedimo da nas kasnije ne jure razni sudovi za zlocin.Mislim da im to nece proci.Ko zna koliko su pobili ljudi u toj „Zutoj kuci“ i prodavali organe.To ne sme da se zaboravi,a i ovi sadasnji napadi na Srbe sirom Kosova i Metohije.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike