U trendu

PUPS: Čuvanjem imovine Srbije čuva se i srpski narod na Kosovu i Metohiji

Partija ujedinjenih penzionera Srbije je uoči početka druge faze unutrašnjeg dijaloga u Srbiji saopštila da „realistični cilj daljeg dijaloga s Prištinom treba da bude, kao što reče predsednik Vučić, „da izgubimo najmanje što moramo i da sačuvamo najviše što možemo“ i, u tom smislu, zadatak svih nas, i iz vlasti i iz opozicije, jeste da i međunarodno verifikujemo ono što katastar iz 1999. kaže, da je najmanje 58 odsto zemljišta, tj. teritorije Kosova i Metohije u državnom, privatnom, društvenom i crkvenom vlasništvu Republike Srbije, čime bi se značajno povećala naša pregovaračka pozicija kada je reč o statusu i budućnosti KiM“. U saopštenju Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), upozorava da „vlast u Prištini, grubim falsifikatima, pokušava da promeni ovo, originalnim dokumentima potkrepljeno, pravno i činjenično stanje“.

„Osim te nesporne srpske imovine, Republika Srbija je, u poslednjih pola veka, samo u putnu, energetsku i telekomunikacionu infrastrukturu i privredu na KiM, uložila više od 17 milijardi dolara, a razlog nastojanja Prištine da, golom silom, prisvoji teritoriju srpske južne pokrajine, i od nje, u prvoj fazi, napravi lažnu državu, a u drugoj je pripoji Velikoj Albaniji, leži, između ostalog, i u proceni Svetske banke da se na Kosovu nalaze mineralne rezerve u vrednosti od čak 13,5 milijardi evra“, podseća PUPS.

„Primer na koji način vlasti u Prištini pokušavaju da proteraju i ovo malo Srba na Kosovu je puzajuće otimanje „Trepče“, ali i pokušaj prodaje Ski centra „Brezovica“ koji poseduje 300 hektara zemljišta, tri hotela, četiri restorana, nekoliko žičara i u kome je zaposleno 178 Srba iz Brezovice, Štrpca i okolnih sela u ovoj najjužnijoj srpskoj enklavi. Prodajom bi se, osim uzurpacije srpske imovine na KiM, prouzrokovala i promena etničke strukture ovog kraja i ponovo podstakao novi talas iseljavanja naših sunarodnika koji je, poslednjih godina, velikim naporima Vlade Srbije, bio zaustavljen,“  smatraju u PUPS-u, ističući da su, iako stranka koja predstavlja mahom najstarije sugrađane, kada je o Kosovu reč, odlučno na fonu srpske državotvorne politike po kojoj je „KiM suština političke sadašnjosti i budućnosti Srbije“, a „niko nije prestar da ne bi sebi postavio neki novi cilj u životu, dosanjao neki svoj ili san svojih mlađih pokolenja“, kaže se u saopštenju Partije ujedinjenih penzionera Srbije. 

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike