U trendu

Radić: Dramatični potezi vlasti o Izetbegoviću usmereni na medije

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je danas da je izjava o Kosovu bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića vrlo radikalna, ali da su dramatični tonovi iz Beograda pre svega usmereni na kreiranje medijske slike da vlast čini sve da zaštiti državne interese.

„Izetbegovićeva izjava je vrlo radikalna i pokazuje koliko je snažan revanšizam u Sarajevu i koliko podmuklo deluje ideologija koja potencijalno može da razori krhku koncepciju mira. S druge strane, dramatični tonovi iz Beograda i najave da će prva reakcija biti sazivanje Saveta za nacionalnu bezbednost su u sudaru sa političkom realnošću i pre svega su usmereni na kreiranje medijske slike da vlast ozbiljno radi da zaštiti državne interese“, rekao je Radić agenciji Beta.

On je ocenio da se srpskom rukovodstvu „jako dopala igra“ sa prikazom vojske i vojne moći u poslednje vreme i da često pokušava da se stvori atmosfera ugroženosti, iz koje sledi da je vlast jedina koja državu može da spasi.

„To je jedan od uobičajenih mehanizama manipulacije vladara svojim podanicima“, rekao je Radić.

Radić je ocenio da zaista treba paziti šta se dešava u Sarajevu, jer ima mnogo stvari koje ukazuju da bi bezbednosne prilike u BiH mogle biti narušene, tim pre što postoji Republika Srpska koja bi mogla biti ugrožena.

„Ali to se ne čini u javnosti, nego kroz obaveštajne strukture i kroz mehanizme na osnovu kojih niko ne može čak ni da nasluti šta mi planiramo. Ovo je samo javno i teatralno poigravanje sa emocijama nacije i ništa više“, rekao je Radić.

On je dodao da je u pitanju i licemerno ponašanje vlasti u Srbiji jer je i Crna Gora priznala nezavisnost Kosova a nikada od osamostaljenja ta zemlja nema veću podršku iz Beograda nego sada.

Božo Prelević, bivši koministar policije a sada predsednik Gradskog odbora Pokreta slobodnih gradjana, smatra da je vlast u Srbiji izjavu Bakira Izetbegovića iskoristila za unutarpolitičke igre i podigla je na nivo toga da je Srbija na ivici rata, kako bi skrenula pažnju sa teše ekonomske situacije u zemlji.

Prelević navodi da je reč o najobičnijem pozorištu koje sprovode ne samo vlasti u Srbiji već i druge vlade u regionu „zabavljajući svoje nacije dok ih sa druge strane džepare“.

„Politika Bakira Izetbegovićeva je ista od početka njegovog bavljenja politikom. Izjava je neodgovorna i opasna ali nije nikakava novina. Očigledno je da koriste svaku priliku da kreiraju tenzije, da učine da problem izgleda komplikovaniji kako bi posle ispalo kako su nešto uspešno rešili. Oni, izgleda, u miru ne znaju da funkcionišu“, ocenio je Prelević.

On je naveo da može da se složi sa Nikolom Selakovićem (generalni sekretar predsednika Srbije) o tome da je licemerno ugrožavati teritorijalni suverenitet Srbije a istovremeno slati poruku da ćete ratovati da bi odbranili BiH, da je izjava opasna i neodgovorna ali i da je ne treba dizati na nivo da o tome mora da raspravlja Savet za nacionalnu bezbednost.

„Čuo sam Selakovića da je predsednik zabrinut i da nije spavao. Predsedniku nije potrebna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost već dobar san. Reč je o najobičnijem pozorištu koje bi trebalo da predstavi da je nešto teže i komplikovanije nego što jeste da bi njihov uspeh bio veći, a sve u cilju da se skrene pažnja sa teške ekonomske situacije u Srbiji“, zaključio je Prelević.

Izetbegović je za Dojče vele rekao da je što se njega tiče Kosovo do sada trebalo da bude priznato, ali da je za to potreban konsenzus na nivou BiH.

Upitan da sa „da“ ili „ne“ odgovori da li će BiH u jednom trenutku priznati Republiku Kosovo Izetbegović je rekao: „Nadam se da“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike