U trendu

SAD: Gruevski treba da služi zatvorsku kaznu u Makedoniji

SAD su danas saopštile da bivši makedonski premijer Nikola Gruevski koji je tražio politički azil u Madjarskoj treba da služi u svojoj zemlji zatvorsku kaznu na koju je osudjen.

Portparol Stejt departmenta rekao je za Politiko da su makedonski sudovi „posle temeljnog i transparentnog pravnog procesa osudili Gruevskog zbog zloupotrebe položaja na dve godine zatvora“.

„Više sudova je potvrdilo osudjujuću presudu. Takodje, Gruevski je optužen u još četiri krivična procesa. Mi verujemo da je prikladno da ti pravni procesi u Makedoniji budu nastavljeni“, naveo je portparol američkog ministarstva spoljnih poslova.

Gruevski, premijer Makedonije od 2006. do 2016. godine i blizak saveznik madjarskog premijera Viktora Orbana, objavio je u utorak da je u Budimpešti i da je tražio azil u Madjarskoj.

Makedonija traži od Orbanove vlade da izruči Gruevskog.

Medjutim, portparol Orbanove stranke Fides juče je rekao da je Gruevski ugrožen u Makedoniji od, kako je kazao, levičarske vlade pod uticajem američko-madjarskog finansijera Džordža Sorosa.

Sam Orban je prošle godine izjavio da Soros ima veliku ličnu odgovornost za destabilizaciju Makedonije i da „radi na destabilizaciji konzervativnih, nacionalnih i hrišćanskih vlada“ u regionu, navodi Politiko.

Madjarska vlada: Gruevski tražio azil u ambasadi Madjarske u inostranstvu

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski je „nameru da zatraži azil u Madjarskoj izrazio“ u ambasadi Madjarske izvan Makedonije, rekao je danas šef kabineta premijera Madjarske Djerdjelj Guljaš, prenosi AP.

Guljaš  medjutim nije precizirao o kojoj je zemlji reč, niti kako je Gruevski stigao do Budimpešte gde se nalazi Kancelarija za imigracije i azil gde je podneo dokumenta za azil i gde je saslušan.

Povodom pisanja da je Gruevski u Madjarsku stigao preko Albanije, u madjarskoj ambasadi u Tirani makedonskoj Televiziji 21 na pitanje da li je Gruevski kod njih zatražio azil rečeno je da „ne komentarišu procese koji su u toku“.

Guljaš je rekao da madjarska vlada nema nikakve veze sa bekstvom bivšeg premijera i da mu nije pomogla u tome, dodaje AP.

Madjarski zvaničnik naveo je takodje da Madjarska od makedonskih vlasti još nije dobila zahtev za ekstradiciju Gruevskog i dodao da će, kada se to dogodi, „postupiti po zakonu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.