U trendu

Sastanak u Predsedništvu Srbije povodom odluke PIK-a

U Predsedništvu Srbije počeo je sastanak premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Srbije Tomislava Nikolića povodom poziva Upravnog odbora Saveta za primenu mira (PIK) u Bosni i Hercegovini (BiH) upućenog vlastima Republike Srpske (RS) da ne održe referendum.

Hitan sastanak sazvao je predsednik Srbije.

Na sastanak u Predsedništvo Srbije su, oko 21.10, došli i ministri unutrašnjih i spoljnih poslova Srbije, Nebojša Stefanović i Ivica Dačić.

PIK je pozvao danas vlasti RS da ne održe referendum o Danu Republike Srpske i poručio da neće tolerisati bilo kakvo kršenje Dejtonskog sporazuma, uključujući i pokušaje otcepljenja.

U zajedničkoj izjavi ambasadora zemalja članica PIK-a, uz izdvojeno mišljenje ruskog ambasadora, navodi se da je Ustavom BiH „nesumnjivo utvrdjeno da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće i da su entiteti u obavezi da poštuju odluke institucija BiH“.

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da ga apsolutno ne interesuje ni Savet za sprovodjenje mira (PIK) u BIH, ni saopštenje Saveta o referendumu o Danu RS.

Referendum o Danu Republike Srpske zakazan je za 25. septembar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.