U trendu

Sedlar za pamfletski film zloupotrebio fotografije Tanjuga

BEOGRAD – U filmu Jakova Sedlara „Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj (Od Karađorđevića i Pribićevića do Vučića i Pupovca)”, koji je srpska javnost, pa i deo hrvatske javnosti, osudila kao proustaško i pamfletsko ostvarenje, autor je neovlašćeno upotrebio i nekoliko Tanjugovih fotografija.

Na ovu zloupotrebu Jakova Sedlara, poznatog, inače, i po skandaloznom filmu o Jasenovcu, pažnju nam je skrenuo hrvatski kolega Hrvoje Šimičević, novinar nedeljnika Novosti.

Šimičević, u tekstu o ovom filmu i tretmanu koji mu je dat na hrvatskom javnom servisu, objavljenom 11. novembra pod naslovom „Zloćudni i nepoćudni“, skreće pažnju da se Sedlarov „huškački film“ završava poternicama s imenima i fotografijama tridesetak novinara, političara i aktivista, predstavnika „jugohranidbenog lanca“, sastavljenog od „hrvatske pete kolone jugoslavenskih gusaka“ i „velikosrpskih i komunističkih zmija“, kako ih Sedlar naziva.

Kako se među tih 30-tak fotografija nalaze i četiri Tanjugove, Agencija će, zbog njihovog neovlašćenog korišćenja, ali i činjenice da su one upotrebljene pri tom u nedopustivom kontekstu prekrajanja istorije, konsultovati svoje pravne zastupnike kako bi podnela tužbu protiv autora i producenta fima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.