Skot: Kosovo u budućnosti može imati vojsku ali u skladu sa Ustavom

 Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot rekao je danas u Beogradu da očekuje da se u budućnosti formira vojska Kosova ali da je bitno da se sve radi u skladu sa ustavom Kosova.

„SAD su oduvek govorile da su za saradnju sa bezbednosnim snagama Kosova i da očekuju da će nekad u budućnosti postojati i kosovska vojska ali da to treba da se uradi putem ustava Kosova“, rekao je Skot novinarima posle rpedavanja na Fakultetu za medjunarodnu politiku i bezbednost.  

Upitan o kosovskim izborima i retorici u regionu, on je rekao da je retorika mnogo jača nego što bi trebalo a da su kosovski izbori „pitanje za ambasadora u Prištini“.

Na pitanje o eventulanom izboru Ramuša Haradinaja za novog kosovskog premiejra Skot je rekao da ne odgovara na hipotetička pitanja.

Ambasador SAD je pozdravio poziv ministarke spoljnih poslova EU Federike Mogerini premijerima zapadnobalkanske šestorke da se sastanu u Briselu 24. maja zbog tenzija na Balkanu i dodao da se poslednjih meseci u regionu retorika pojačala zbog izbora u nekoliko zemalja.

„Mislim da je to pametan potez Federike Mogerini pred samit u Trstu. Uvek je bolje razgovarati nego nešto drugo“, rekao je Skot.  

Skot je prethodno na Fakultetu za medjunarodnu politiku i bezbednost Univerziteta „Union-Nikola Tesla“ održao predavanje „Srbija i SAD – Saradnja i perspektive“.

Tokom predavanja on je rekao da je američka politika na Balkanu nepromenjena dolaskom nove administracije jer se američka politika zasniva na interesima a ne na ličnostima i dodao da Balkan uopšte nije figurirao u kampanji predsedničkih kandidata, što je ocenio kao dobru stvar jer to znači da se region u SAD više ne smatra kriznim.

Kao osnove američke politike u regionu Skot je naveo podršku nezavisnosti Kosova, podršku jedinstvenoj Bosni i Hercegovini i podršku izboru nove makedonske vlade.

Govoreći o Srbiji, on je naveo ekonomsku saradnju, zajednički rad na pomirenju i podršku SAD integraciji Srbije u EU kao glavne tačke partnerstva dve zemlje.

Prema njegovim rečima, Srbija je „sidro stabilnosti“ u regionu i ključna zemlja za rešavanje problema zahvaljujući ekonomskom rastu, radu na pomirenju u regionu i dijalogu sa Prištinom kao i zbog politike vlade Srbije.

Skot je rekao da Srbija saradjuje sa SAD u mirovnim misijama, borbi protiv terorizma i oružja za masovno uništenje kao i u akcijama pružanja humanitarne pomoći.

Kao probleme sa kojima se Srbija suočava na putu ka EU Skot je naveo kriminal i korupciju, nedovoljno razvijeno gradjansko društvo, nedovoljno slobodne medije, ekstremizam i negativan uticaj Rusije. 

Prema njegovim rečima, Srbiju niko ne tera u NATO ali je dodao da je i pored proklamovane vojne neutralnosti Srbija u smislu vojne tehnologije potpuno zavisna od Rusije.

Zavisnost od Rusije je naglasio i u sferi energetike i rekao da je neophodno da svaka zemlja ima više izvora energije.

Skot je rekao da SAD jesu supersila i ključna država za rešavanje problema u svetu, ali da i pored toga što rade najbolje i najviše što mogu ne mogu sve da postignu sam ei da im je potrebna pomoć drugih velikih sila i drugih zemalja.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike