najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Skupština nije usvojila zakon o prodaji državnih nepokretnosti

Skupština Srbije u ponovnom odlučivanju nije usvojila Zakon o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini Republike Srbije, čime taj zakon zvanično nije usvojen.

Odlukom 158 poslanika Skupstina Srbije nije prihvatila zakon u načelu.

U pitanju je zakon koji je parlament usvojio 31. jula, a koji je nedugo zatim predsednik Srbije Tomislav Nikolić odbio da potpiše s obrazloženjem da je protivustavan i vratio ga parlamentu na ponovno odlučivanje.

Nikolić je odbio da potpiše zakon, jer je predviđao da pravo na kupovinu državne imovine imaju samo zakupci te imovine. 

Po Poslovniku, Skupština je bila u obavezi da se na prvoj sledećoj sednici izjasni o predlogu predsednika i odluči da li će ponovo glasati o zakonu.

Da je Narodna skupština odlučila da ponovo glasa o zakonu koji je predsednik vratio, zakon bi se izglasao većinom od ukupnog broja poslanika.

Ministar finansija Dušan Vujović je, obrazlažući taj zakon, rekao da se očekuje da će država prodajom državnih nepokretnosti ostvariti prihod u vrednosti od oko 30 do 40 miliona evra, kao i da novac od prodaje državnih nepokretnosti sigurno neće otići u tekuću potrošnju.

Opozicija je u raspravi kritikovala predložena rešenja, smatrajući da vlast prodajom nepokretnosti u državnom vlasništvu zapravo prodaje „porodično blago“ zarad partijskih interesa.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike