Skupštini predata peticija protiv izbora Dolovac: Nećemo politički poslušnog tužioca

Peticija sa 27.343 potpisa podrške zahtevu da Zagorka Dolovac ne bude izabrana na još jedan mandat za republičkog tužioca predata je Skupštini Srbije koja danas odlučuje o tom imenovanju, jer je Srbiji potreban, kako je navedeno, samostalni a ne politički poslušan tužilac.

Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović izjavio je ispred zgrade parlamenta, da je Dolovac bila „sluga i prethodne političke garniture“, navodeći da se pokazalo da poslanici najproblematičnije odluke donose tokom leta po hitnom postupku kao što se i sada dešava.

„Oni se stide svojih odluka, znaju da nešto nije u redu. Ti ljudi su najgore pričali o reformi pravosudja u kojoj je Dolovac sramotno saučestvovala dok su njene kolege stradale“, rekao je Manojlović.

Takodje je precizirao da je peticija namenjena predsedniku Skupštine Ivici Dačiću i predsedniku Odbora za pravosudje Vladimiru Djukanoviću, ali da je svestan da je minimalna mogućnost da se zaustavi izbor Dolovac.

Medjutim, kako je naglasio, ovim se poručuje da će gradjani pomno pratiti rad tužilaštva, kao u slučaju uzbunjivača Aleksandra Obradovića koji je izašao iz zatvora pod pritiskom javnosti.

„Želimo takvo tužilaštvo da predsednik države ne može da iznosti dokaze iz istrage i tako je ugrožava. Takodje, da se postupci ne pokreću tek kad oni koji su odsecali glave dodju u sukob sa svojim političkim mentorima“, naglasio je Manojlović.

Uoči predaje potpisa peticije, pred zgradom Skupštine je istaknut transparent sa slikom fikusa i Dolovac.

Peticija „Stop hitnom izboru Zagorke Dolovac“, za koju su potpisi prikupljeni onlajn, pokrenuta je na platformi Kreni – Promeni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.