U trendu

SRS: Miting u Hrtkovcima 6. maja

Srpska radikalna stranka (SRS) najavila je danas da će 6. maja održati miting u Hrtkovcima, mestu u Vojvodini u kome je predsednik SRS-a Vojislava Šešelja pre 26 godin, prema pravosnažnoj presudi suda u Hagu, počinio ratni zločin.

„Na Djurdjevdan, 6. maja u 11 časova Srpska radikalna stranka održaće veliki narodni miting u centru Hrtkovaca. Na mitingu će govoriti predsednik srpskih radikala dr Vojislav Šešelj. Vidimo se“, napisala je na svom tviter nalogu funkcionerka i poslanica SRS Vjerica Radeta.

Medjunarodni sud u Hagu 11. aprila je pravosnažno osudio Šešelja na 10 godina zatvora zbog podstrekavanja progona Hrvata u selu Hrtkovci u Vojvodini 1992. godine.

Apelaciono veće sudskog Mehanizma zaključilo je da je Šešelj govorom, koji je u tom selu održao 6. maja 1992, podstakao progon, deportaciju i prisilno premeštanje Hrvata iz Hrtkovaca. Po pravosnažnoj presudi, Šešelj je tim govorom i „počinio“ progon nad Hrvatima „kršenjem prava na bezbednost“.

U presudi se navodi da je Šešelj u govoru rekao da „u Hrtkovcima nema mesta Hrvatima“, da je „ubedjen da će se Srbi iz Hrtkovaca…ubrzo otarasiti preostalih Hrvata“, da „ćemo Hrvate oterati do granice srpskih zemalja, a odatle mogu peške da nastave, ako pre toga ne odu sami“ i da Hrvati „nemaju gde da se vrate“.

Okupljena masa je te Šešeljeve reči propratila uzvicima „Hrvati u Hrvatsku“ i „Ovo je Srbija“, a posle Šešeljevog govora, po pravosnažnoj presudi, „mnogi Hrvati i drugi nesrbi napustili su Hrtkovce u okruženju prisile, zlostavljanja i uznemiravanja“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.