U trendu

Stamatović: Nova pregovaračka poglavlja protivna državnim i nacionalnim interesima

Predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije Milan Stamatović ocenio je danas da novootvorena poglavlja u pregovorima o pristupanju Srbije EU „direktno utiču na slabljenje ekonomske, političke i medjunarodne pozicije Srbije“, i da su protivna državnim i nacionalnim interesima.

Stamatović je u saopštenju povodom otvaranja poglavlja 7. i 29. ocenio da je posebno „eksplozivno“ poglavlje 29. koje reguliše pitanje carinske unije, jer Srbija neće moći da ima samostalne trgovinske sporazume sa zemljama van EU, kakav je važeći Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom.

„Na tragu tih antiruskih nastojanja Vučićevog režima, naročito posle brutalnih i uvredljivih izjava američkih zvaničnika Brajana Hojta i Kajla Skata, vidljiv je i pokušaj prekidanja milenijumskih veza Srbije sa bratskim ruskim narodom, tako što se, sve više, dovodi u pitanje i dalje postojanje Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu“, kazao je Stamatović.

On je naveo da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić „krajem maja, gradeći sebi poziciju takozvanog ‘ruskog čoveka’ za buduću vladu“, najavio da će pokrenuti inicijativu za rešavanje statusa Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, ali „ćuti kao zaliven otkako je postao vršilac dužnosti premijera“.

„Vučić je obećao Vladimiru Putinu diplomatski status za rusko osoblje u Nišu još 2014. godine ali je naredjenju nemačke kancelarke Angele Merkel, povukao svoju reč i od tada, uporno laže najmoćnijeg političara sveta i predsednika države koja je najveći prijatelj Srbije u svetu“, ocenio je Stamatović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.