U trendu

Stamatović: Srećan sam što je Brisel odbio besprizorno nuđene Ponikve

Predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije (ZS) Milan Stamatović kazao je danas da nije on taj koji je izmislio priču da je antiruski lobi na vrhu države odbio zahtev Rusije za davanje diplomatskog statusa srpsko-ruskom humanitarno centru na niškom aerodromu, nudeći NATO-u da sličan centar otvore na Aerodromu „Ponikve“.

„Nisam ja, nego su Vučićevi pioni u Vladi Srbije, za samo tri dana, zabili najmanje tri autogola u našim viševekovnim bratskim odnosima sa Rusima“, objavljeno je danas u saopštenju, a povodom izjava ministarke građevinarstva i infrastrukture Zorane Mihajlović o tome da nije tačna informacija da će se na Ponikvama graditi strani humanitarni centar i da iza takvih informacija stoje „neki lokalni lideri, šerifi“.

„S istinom o ‘Ponikvama’ stvari ovako stoje: Najpre je Vučić lično, u kampanji za prošle parlamentarne izbore, obećao da će ‘Ponikve’ biti otvorene za saobraćaj do avgusta prošle godine, a onda je njegova vlast u Užicu, sprečavala svaku inicijativu ostalih lokalnih samouprava Zapadne Srbije koje su htele da, iz svojih sredstava, isfinansiraju stavljanje u komercijalni pogon ove naše vazdušne kapije u svet. Drugo, direktor Aerodroma juče je potvrdio da su ‘Ponikve’ konkurisale kod EU za izgradnju centra za vanredne situacije koji bi pokrivao Zapadnu Srbiju, istočnu BiH i severnu Crnu Goru“, kazao je on dodavši da su projekat podržali i predstavnici američke ambasade.

„Treće, rukovodstvo Užica koje formalno upravlja Aerodromom poručilo je da blanko podržava sve što Vlada Srbije odluči u vezi sa ‘Ponikvama’. I na kraju, najvažnije: iz kabineta komesarke EU za spoljnu politiku i bezbednost danas je potvrđeno da je Aerodrom ‘Ponikve’ aplicirao za EU sredstva sa projektom ‘Reakcije na rizike iz vode i vazduha’, ali, na moje veliko zadovoljstvo, Brisel ga finansijski nije podržao“, navedeno je u saopštenju.

„Molim Boga da, na kraju, posle cele ove antiruske kampanje koja se vodi iz samog vrha ovdašnje vlasti, zvanična Rusija ne zaključi ‘ako Srbi sami sebi ne žele da pomognu, zašto bi im Rusija pomagala’, pa da nam, onda, ni sva pokajanja i izvinjenja ruskom ambasadoru na koja, tri dana zaredom, idu ministar odbrane, premijerka i predsednik Republike, pa ni tzv. stenogrami antisrpskog intervjua koji je Brnabićeva dala ‘Blumbergu’, neće pomoći“, zaključeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.