U trendu

Stavileci: Predsednik parlamenta i premijer Kosova će biti izabrani na istoj sednici

Član Predsedništva Demokratske partije Kosova Bljerand Stavileci izjavio je danas da će predsednik kosovskog parlamenta i premijer Kosova biti izabrati na istoj sednici parlamenta, koja je zakazana za 3. avgust.

„Za sve se glasa istog dana potrebnim brojem glasova utvrdjenim u Ustavu i zakonima Kosova“, kazao je Stavileci za portal „Koha.net“.

Izbor predsednika kosovskog parlamenta je preduslov da bi se moglo započeti sa procedurom za izbor premijera Kosova.

Predsednik Skupštine i premijer biće izabrani ako za njih glasa najmanje 61 poslanik.

Kandidat za predsednika Skupštine Kosova je Kadri Veselji, iako je još uvek nezvanično predsednik Demokratske partije Kosova.

Veselji kao kandidat za predsednika Skupštine Kosova i kandidat za premijera Ramuš Haradinaj još uvek nemaju potreban 61 glas jer su se protiv njihovog izbora izjasnili koalicija oko Demokratskog saveza Kosova i pokret Samoopredelenje.

I dalje nije poznato da li će Srpska lista podržati koaliciju okupljenu oko Demokratske partije Kosova (DPK).

Stavileci je odbacio mogućnost da DPK predloži nekog drugog kandidata za predsednika Skupštine, ako Veselji ne bude izabran u prvom krugu glasanja.

Prema Ustavu i odluci Ustavnog suda Kosova pobednička koalicija predlaže kandidata, medjutim ukoliko on ne bude izabran to neće dovesti do prevremenih izbora.

U Ustavu i odluci Ustavnog suda nije isključena mogućnost da isti kandidat nekoliko puta bude predložen za predsednika parlamenta.

Konstitutivna sednica Skupštine Kosova zakazana je za 3. avgust, kada će, po navodima Stavilecija, biti izabrani „predsednik, članovi predsedništva Skupštine Kosova i premijer Kosova“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.