Sutra sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu

Savet bezbednosti UN sutra će razmatrati izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o Unmiku u kojem je naveo da sprovodjenje sporazuma Beograda i Prištine “nije značajno napredovalo”.

Srbiju će na sednici Saveta bezbednosti UN predstavljati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji će dati osvrt na Banov izveštaj i izneti ocenu aktuelne situacije na Kosovu i delovanja Unmika.

Ban Ki Mun je u izveštaju period od 16. aprila do 15. jula naveo da su kosovske i srpske vlasti potvrdile posvećenost dijalogu, ali i pozvao lidere u Beogradu i Prištini da pokažu novu kreativnost, fleksibilnost i spremnost za kompromis kako bi se obezbedio napredak u dijalogu u korist svih zainteresovanih i odlučno postavilo Kosovo i širi region na put stabilnosti i razvoja.

Praktično sprovodjenje sporazuma Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije “nije značajno napredovalo”, naveo je on i dodao da “Beograd i Priština nastavljaju da se medjusobno optužuju za manjak napretka”.

Priština navodi da je Beograd blokirao sprovodjenje sporazuma o energetici, telekomunikacijama i otvaranju mosta u Kosovskoj Mitrovici, dok Beograd navodi da Priština sprečava osnivanje Zajednice srpskih opština kao i da napori Kosova da se učlani u medjunarodne organizacije negativno utiču na atmosferu dijaloga, piše u izveštaju.

(Beta)

Ostavite komentar