U trendu

Svaki problem u Siriji reflektuje se na Balkan

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Londonu da se svaki problem u Siriji reflektuje na region Balkana.

„Svaki problem koji postoji u Siriji reflektuje se i na naš region i mi tražimo rešenje za stabilnost u regionu. I Bliski istok, ali i Balkan su uvek područja na kojima je moguće očekivati krize, samo boljim životnim standardom to može da se prevazidje“, kazao je Vučić.

On je kazao da pomoć od pola miliona evra, koju je Srbija izdvojila za pomoć Siriji skromna, ali da ona govori o poštovanju prijateljstva sa sirijskim narodom.

„Ovde se razgovaralo o finansijskoj pomoći i mi tu ne možemo da se poredimo sa Norveškom ili arapskim zemljama, Katarom, Emiratima, Evropskom unijom, Nemačkom.. Novac koji smo mi izdvojili je skroman, ali on govori o našem poštovanju prijateljstva sa sirijskim narodom i narodima u okruženju Sirije“, kazao je Vučić koji predstavlja Srbiju na Medjunarodnoj donatorskoj konferenciji za prikupljanje pomoći za Siriju i rešavanje migrantske krize.

On je kazao da će novac sa konferencije biti uložn u obrazovanje dece u Siriji, kako oni ne bi postali „izgubljena generacija“.

„Šta radite sa izgubljenom generacijom, ti ljudi imaju samo jednu alternativu, a to je Islamska država. Nije u pitanju novac, već bolji životni standard, onda imate budućnost i alternativu. Ako je nemate onda vam preostaje samo ID ili bilo koje drugo terorističko ludilo. Samo novcem, nisam siguran da je moguće pobediti ID“, kazao je Vučić.

On je kazao da mu se čini da se svet ujedinjuje oko zajedničke odluke po pitanju izbegličke krize, ali da „ostaje da se vidi“ da li će do rešenja doći.

Predsednik Vlade Srbije izjavio je da Srbija ne može da primi 100 ili 200 hiljada izbeglica jer njena ekonomija to ne može da izdrži.

„Mi ne možemo da primimo 100 i 200 hiljada izbeglica, jer naša ekonomija ne može to da izdrži. Ne zato što nešto loše mislimo o tim ljudima, već zato što naš ekonomija to ne može da izdrži. Nećemo da budemo parking da bi neko drugi sačuvao svoje nacionalne interese, mi ćemo znati da očuvamo naše nacionalne interese“, kazao je Vučić koji predstavlja Srbiju na Medjunarodnoj donatorskoj konferenciji za prikupljanje pomoći za Siriju i rešavanje migrantske krize.

On je kazao da je pre šest meseci kazao nemačkoj kancelarki Angeli Merkel da je Srbija spremna da bude u sistemu kvota, ali da u ovom trenutku nema tog sistema, a da mu se čini da ga neće ni biti.

„Da bismo mi bili u sistemu kvota on mora da bude prihvaćen, a to je u ovom trenutku nemoguće. Višegradska grupa neće da čuje za to, mnoge druge zemlje neće da čuju za to. Sad svi govore o tome kako će da ih vraćaju. Vrlo je komplikovana situacija. Samo se nadam da to neće da izmakne kontroli“, kazao je Vučić.

Vučić se danas na marginama konferencije o Siriji sastao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i razgovarao o regionalnim pitanjima, stabilnosti Zapadnog Balkana i srpskoj ekonomiji,  kao značajnom faktoru za održanje stabilnosti regiona.

Kako je saopštila Vlada Srbije, Vučić je izjavio da očekuje produbljenje saradnje sa Nemačkom u svim, ali naročito u oblasti ekonomije.

Premijer Vučić zahvalio je na pomoći i podršci evrointegracijama Srbije, a kancelarka Merkel pozdravila je napredak Srbije na evropskom putu, kao i ozbiljnost sa kojom Srbija sprovodi ekonomske mere.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar