U trendu

Tadić: Laž je da se zalažem za to da Kosovo dobije stolicu u UN

Lider SDS Boris Tadić demantovao je danas navode da se zalaže za to da Kosovo dobije stolicu u UN.

„Laž je da se zalažem za to da Kosovo dobije stolicu u UN. A istina da sam na predlog koji je novinarka iznela u svom pitanju rekao da mi se čini da u okolnostima kada Kosovo klizi prema nezavisnosti, nakon potpisanog Briselskog sporazuma, da bih na Vučićevom mestu razmislio čak i o tome, kao i o nekim drugim medjurešenjima, u svrhu izbegavanja čina formalnog priznanja“, navedeno je u saopštenju lidera SDS.

On je ocenio da je nažalost taj čin, sve izvesniji.

„Nakon kosovske politike ove vlasti nam ostaje samo da spašavamo ono što se još spasiti može. Dakle, to što bi danas možda trebalo razmotriti i takvo rešenje je posledica Vučićeve kosovske politike, pa je krajnje licemerno da se Vučić pita zašto to danas pominjem, a nisam to učinio tokom mog predsedničkog mandata“, naveo je Tadić.

On je dodao da nikada Srbiju ne bi „doveo u ovu situaciju i jer sam tačno znao gde su crvene linije kosovske politike“.

„Vučić bi trebalo da preuzme odgovornost za to što je vodio kosovsku politiku u pravcu smanjivanja opcija za očuvanje srpskih interesa, a ne da deli lekcije o hrabrosti. Posebno je licemerno što deli lekcije o hrabrosti za ono za šta je do juče njegova stranka upućivala kletve i pretnje smrću“, kazao je Tadić.

On je ukazao da je Vučić došao na vlast obećavajući da će poništiti sve što je bivša vlast ispregovarala sa Prištinom.

„Nisam tada razmišljao o stolici u UN kao o rešenju, jer nisam vodio politiku koja sužava manevarski prostor za srpsku stranu, već koja ga proširuje i to bez ugrožavanja procesa evrointegracija“, naveo je nekadašnji predsednik Srbije.

Tadić je podsetio da njegov plan Četiri tačke koji je izložio 2011. godine, kada su započeli pregovori sa Prištinom obezbedjuje sudsku, zakonodavnu i izvršnu vlast za Sever Kosova, a personalnu autonomiju za Srbe koji žive južno od Ibra, a ne prihvatanje pravnog sistema nezavisnog Kosova, što je osnova Vučićevog i Dačićevog Briselskog sporazuma.

„Moj plan uspostavlja i pravnu nadležnost Srpske pravoslavne crkve nad našim manastirima i zaštitu imovine Srbije. Pošto je nakon Briselskog sporazuma većina članica UN priznala nezavisnost Kosova i pošto se Ustav i zakoni Srbije od dolaska SNS-a na vlast 2012. godine ne primenjuju ni na Severu Kosovu, mi smo se danas našli u novoj političkoj realnosti“, naveo je Tadić.

On je ocenio da su za tu realnost odgovorni oni koji su je kreirali, a ne oni koji je konstatuju.

„Vučić sve i da hoće više nije u stanju da kaže elementarnu istinu. Ne samo da objavljuje pogrešno tumačenje mojih izjava iz intervjua, već to naziva i učestvovanjem u njegovom dijalogu“, naveo je Tadić u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.