najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Umro Zdravko Tolimir

Bivši general Vojske Republike Srpske osuđen za genocid nad Muslimanima iz Srebrenice Zdravko Tolimir (67) umro je prošle noći u Hagu, prenela je televizija N1 pozivajući se na izvore u Tribunalu.

Tolimir je u aprilu 2015. pravosnažno osuđen na doživotni zatvor čime je potvrđena prvostepena presuda koja mu je bila izrečena u decembru 2012. godine.

Sud ga je proglasio krivim za genocid, udruživanje radi činjenja genocida, istrebljenje, ubistva, progon i prisilno premeštanje Muslimana iz Srebrenice i iz Žepe od jula do novembra 1995.

Po pravosnažnoj presudi, Tolimir je dao “značajan doprinos” u sprovođenju dva udružena zločinačka poduhvata čiji su ciljevi bili ubistvo svih vojno sposobnih muškaraca iz Srebrenice i prisilno uklanjanje muslimanskog stanovništva iz Srebrenice i Žepe.

General Tolimir je tokom rata u BiH, 1992. do 1995, bio pomoćnik za obaveštajno-bezbednosne poslove tadašnjeg komandanta VRS Ratka Mladića.

On je treći oficir VRS koji je pravosnažno osuđen za genocid u Srebrenici, posle pukovnika Vujadina Popovića i Ljubiše Beare, kojima je, takođe, sud izrekao doživotne zatvorske kazne.

Tolimir je bio uhapšen u junu 2007. i izručen u Hag. Vlasti Srbije i Republike Srpske tvrdile su da je on uhapšen u blizini Bratunca, u RS. U prvom pojavljivanju pred tribunalom, Tolimir je, međutim, tvrdio da je bio u stanu u Beogradu, a zatim prebačen preko Drine.

Srbi koji su umrli u Hagu

Od početka procesa koji se u Međunarodnom haškom tribunalu vode za ratne zločine na području bivše SFRJ umrlo je više optuženih za zločine iz Srbije i RS.

Sinoć je u zatvorskoj ćeliji preminuo bivši general VRS Zdravko Tolimir (67).

U pritvorskoj jedinici tog suda je umro bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević, dok je bivši komandant Vojske Republike Srpske, general-major Mile Mrkšić, preminuo na izdržavanju kazne u Portugaliji.

Haški osuđenik Milan Babić, nekadašnji funkcioner Republike Srpske Krajine, izvršio je 2006. samoubistvo u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala u Ševeningenu.

Nedavno u Hagu je preminuo veštak sudske medicine Dušan Dunjić (65), koji je radio na odbrani Ratka Mladića.

(Beta)

1 komentar
  1. Prvoslav

    Slava srpskom generalu! Počivaj u miru i spokoju, branio si srpstvo od katoličkog i muslimanskog zla!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike