UNS: TV Pink, Dragan J. Vučićević i Kurir grubo prekršili Kodeks novinara

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je danas iznošenje u javnost navodne medicinske dokumentacije nekadašnjeg direktora “Kurira” Aleksandra Kornica u programu TV Pink i objavljivanje video snimka njegovog telefonskog razgovora na sajtu “Kurira”, u kojem se jasno vidi da je Kornic zloupotrebljen sugerisanim pitanjima.

U saopštenju, UNS je naveo da je glavni urednik lista “Informer” Dragan J. Vučićević juče u jutarnjem programu TV Pink pokazao navodnu otpusnu listu iz Klinike za prihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević” sa navodjenjem dijagnoze Aleksandra Kornica.

UNS je dodao da je nedopustivo iznošenje ličnih podataka osoba i podsetio da je po Kodeksu novinara Srbije, novinar dužan da poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima govori.

Udruženje je podsetilo da se podaci iz privatnog života javnih ličnosti mogu iznositi samo ukoliko je to u interesu javnosti, ali se i tada moraju izneti tako da zaštite integritet ličnosti o kojoj je reč.

Takođe, UNS ističe da novinari u prikupljanju informacija, fotografija, dokumenata, zvučnih i video zapisa, moraju da koriste isključivo časna sredstva. Objavljivanje medicinske dokumentacije predstavlja grubo kršenje novinarske etike i kršenje člana 146. Krivičnog zakonika.

UNS je ponovo pozvao novinare i medije na poštovanje Kodeksa pri iznošenju podataka i izveštavanju, naročito u medjusobnim optužbama.

“Svi medijski sukobi u čijoj su pozadini korupcija, kriminal i netransparentno uredjivanje i vodjenje medija moraju biti rešavani tako da za negativne posledice nezakonitih radnji treba da trpe posledice njihovi vinovnici, a ne novinari i medijski radnici”, ocenio je UNS.

(Beta)

Ostavite komentar