U trendu

Vučić i Ekaterina Zaharijeva: Dobri odnosi Srbije i Bugarske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva ocenili su danas da su bilateralni odnosi dve zemlje dobri i da je obostrani interes unapredjenje saradnje u svim oblastima, naročito u trgovini, turizmu, energetskoj i saobraćajnoj infrastrukturi.

Kako je saopštio kabineta predsednika Srbije, Vučić i Ekaterina Zaharijeva razgovarali su u Beogradu i o bilateralnim političkim i ekonomskim odnosima, kao i o evrointegracijama Srbije jer će Bugarska predsedavati EU u prvoj polovini sledeće godine.

Vučić je zahvalio Bugarskoj na kontinuiranom zalaganju za nastavak politike proširenja EU, koja je i jedan od prioriteta programa njenog predsedavanja.

Istakao je moguću korist od potpisivanja novog Memoranduma o saradnji dveju zemalja u oblasti evrointegracija, što bi omogućilo da Bugarska pruža pomoć Srbiji u pregovaračkim poglavljima.

Ekaterina Zaharijeva, koja je i zamenica premijera, izrazila je spremnost za pružanje stručnu pomoć u poglavljima 23 i 24.

Ona je ponovila inicijativu Bugarske za održavanje Samita EU – Zapadni Balkan, kako bi i tom prilikom bila potvrdjena evropska perspektiva regiona.

Izrazila je zahvalnost na svemu što državni organi Srbije čine za bugarsku manjinu, a tokom sastanka dogovoren je nastavak rada na zajedničkom rešavanju pitanja informisanja bugarske manjine na maternjem jeziku.

Vučić i Ekaterina Zaharijeva ukazali su na neophodnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar