U trendu

Vučić na sastanku sa Hanom: Poštovanje vladavine prava politički prioritet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na sastanku sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanespom Hanom da jačanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu Srbija vidi kao jednu od osnovnih poluga za nastavak politike pomirenja u regionu i ubrzanje ostvarivanja strateškog spoljnopolitičkog cilja Srbije, a to je članstvo u EU.

Kako se navodi u saopštenju, Han i Vučić razgovarali su o evropskom putu Srbije, situaciji u regionu i dijalogu s Prištinom.

Vučić je rekao da punopravno članstvo u EU predstavlja spoljnopolitički prioritet Srbije ali i da „bez uključivanja čitavog regiona Zapadnog Balkana, zajednički ekonomski i politički prostor na evropskom kontinentu neće biti potpun“.

On je pozdravio pristup EU po kojem se vrednovanje napretka svakog kandidata vrši po osnovu individualnih zasluga i dodao da bi broj poglavlja koja je Srbija otvorila u pregovorima sa EU „trebalo više da odgovara naporima i rezultatima postignutim u pregovaračkom procesu“.

„Iako trenutno fokus stavljamo na ekonomska poglavlja, nastojimo da podjednaku pažnju posvetimo reformski najzahtevnijim poglavljima 23 i 24. Poštovanje i sprovodjenje principa vladavine prava svrstavamo u red naših osnovnih političkih prioriteta. Učinićemo sve kako bismo svoje obaveze ispunili u što većem procentu do narednih izveštaja Evropske komisije o ispunjenju preuzetih obaveza za ova poglavlja, koji su planirani za novembar“, naglasio je Vučić.

U saopštenju se dodaje da je tokom sastanka konstatovano da je „ostvaren značajan napredak u implementaciji akcionih planova za poglavlja 23 i 24“ i izražena nada da će „susret predsednika Vučića s visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini i prištinskom stranom u Briselu dati odgovarajuće rezultate u pregovorima sa Prištinom“.

Tema razgovora, dodaje se, bio je i poziv predsednika Vučića na unutrašnji dijalog o Kosovu, što je evropski komesar, kako je saopšteno, ocenio kao „odličnu inicijativu“.

Johanes Han danas boravi u Beogradu i osim sa Vučićem sastaje se i sa premijerkom Anom Brnabić i šefom diplomatije Ivicom Dačićem. Han će takodje održati predavanje za članove Nacionalnog konventa za pregovore sa EU i ambasadore zemalja EU o odnosima EU i Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.