U trendu

Vučić: Najbolji mogući odnosi Srba i Madjara u istoriji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nikada u istoriji Srbija i Madjarska nisu imale najbolje moguće odnose kakve danas imaju i da će se truditi da ti odnosi u budućnosti budu još bolji.

Na otvaranju obnovljene Sinagoge u Subotici, Vučić je kazao da to zdanje pokazuje šta sve Srbi i Madjari mogu zajedno da urade.

„Podižući iznova ovako veličanstvene spomenike, mi pokazujemo naš odnos prema prošlosti, ali i prema budućnosti ljudi sa ovih prostora. Radovi na ovom velelepnom zdanju su povezali ne samo Jevreje sa pravoslavcima, već i vlade dve zemlje, umrežili domaće i medjunarodne institucije približili jedni drugima“, kazao je Vučić.

On je zahvalio premijeru Madjarske Viktoru Orbanu na direktnoj podršci i pomoći u obnavljanju singaoge, rekavši da to ne bi bilo moguće bez zajedničkog rada.

„Hvala Vam dragi prijatelju što niste štedeli novca za najlepši objekat. Veoma sam srećan što Jevreji u Srbiji imaju svoju novu-staru kuću, lepšu nego ikada.  Srećan sam, jer znam da će svi drugi ovde da dolaze“, kazao je predsednik Srbije.

Vučić je kazao da je Sinagoga u Subotici, koja je druga po veličini u Evropi „nestvarno lepa“ „zasijala onako kako zaslužuje“.

„Kulturna baština ne poznaje granice. Sinagoga povezuje Evropu. Ovo je kuća okupljanja, kuća molitve i kuća učenja“, kazao je Vučić

Vučić je kazao da je sinagoga simbol medjusobne sloge, poštovanja, tolerancije i razumevanja.

„Želim da Vam sve kuće uvek budu pune za okupljanje, molitvu i učenje. Želim nam još više sloge i zajedništva pravoslavaca i Jevreja, Srba i Madjara. Živela Srbija, živela Madjarska. Živelo naše veliko i iskreno prijateljstvo“, poručio je Vučić.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike