U trendu

Zeleni podržavaju Srbiju na putu ka EU

Predstavnici stranke Zelenih u Evropskom parlamentu saopštili su danas da podržavaju Srbiju na putu ka Evropskoj uniji, a pohvalili su je i  zbog dobrog odnosa prema migrantima.

Kopredsednik poslaničke grupe Zelenih Filip Lamberts rekao je novinarima u parlamentu, nakon sastanka sa poslanikom Zelene stranke u Srbiji Ivanom Karićem, da sve zemlje zapadnog Balkana treba da se pridruže EU i da je njegova poslanička grupa posvećena tom procesu.

On je naveo da se u trenutku kada se Evropa suočava sa izbegličkom krizom, Srbija sa tim problemom nosi na odgovoran način i bolje nego pojedine zemlje EU.

Lamberts je kazao da Srbiju, Grčku i Makedoniju ne treba ostaviti da se same bore sa tim problemom, već da im treba pružiti pomoć i naći zajedničko evropsko rešenje.

On je naveo da zna da Srbiji na putu do EU prave probleme „pitanja vezana za Kosovo i sloboda medija“, ali i da se sve to može rešiti, ako postoji politička volja.

Osvrćući se na politiku zelenih, on je naveo, da Srbija treba da se usmeri na zelenu proizvodnju, na biomasu i vetar jer ima potencijala u toj sferi.

Kako je rekao, Srbija bi mogla da prestane da uvozi energiju, s obzirom da ima pogodno tlo za obnovljivi izvor energije.

On je dodao i da Srbija treba da usmeri svoje potencijale na organsku proizvodnju, bez pesticida.

Poslanik Zelene stranke u Skupštini Srbije Ivan Karić rekao je da je zelena politika, politika radnih mesta i da je privredni napredak moguć i kroz zelenu ekonomiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.