U trendu

Abazović: Kriminal u CG nema zaštitu države?

PODGORICA – potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović tvrdi da kriminal u Crnoj Gori, bez obzira da li je reč o trgovini drogom, cigarama ili „transnacionalnim“ klanovima, „više nema državnu zaštitu“.

Senku na ovu izjavu Abazovića, međuitm, baca činjenica da su uhapšeni za šverc više od tona kokaina, otac i ćerka Kovačević, pušteni da se brane sa slobode za mnje od 72 sata.

Abazović je, naime, za dnevnik Nova rekao da je Crna Gora poslednjih 30 godina bila „prepoznata u međunarodnim okvirima kao švercerska zemlja preko čije teritorije su se dalje prenosili narkotici i cigarete“.

„Svima je jasno da to nije moglo ići bez učestvovanja ili prećutne podrške države ili paradržavnog aparata. Postoje određene procene međunarodnih institucija da 20 odsto ilegalnih cigareta koje se distribuiraju u EU i Velikoj Britaniji dolaze iz Crne Gore. Buduće akcije na suzbijanju međunarodnog šverca će ogoliti ko stoji iza svega“, kazao je Abazović.

Komentarišući nedavnu zaplenu više od tone kokaina u magacinu u Zeti, Abazović je kazao da je akcija izvedena u saradnji sa „inostranim partnerima“ ali i kao „plod saradnje“ više crnogorskih institucija sistema.

„Odluka da se na slobodu puste osumnjičeni za šverc 1.400 kilograma kokaina samo je još jedan pokušaj obesmišljavanja pravde, ali bezbednosne institucije neće odustati od obračuna sa organizovanim kriminalom – naprotiv“, poručio je Abazović.

On, ipak, nije želeo da komentariše konkretnu odluku, već je dodao da je to odluka sudije za istragu Radomira Ivanovića da ne odredi pritvor Budimiru (66) i Marini Krstović (27).

Sudija Ivanović je sinoć za RTCG kazao da je u kumovskim odnosima sa Krstovićima, ali da nije pristrasno postupio kada je pustio Krstoviće na slobodu.

Nije, međutim, direktno odgovorio na pitanje – da li je zbog kumovskih veza sa Krstovićima morao da se izuzme iz slučaja…

Portparolka Višeg državnog tužilaštva (VDT) u Podgorici, viša državna tužiteljka Lepa Medenica rekla je juče podgoričkim Vijestima da će se žaliti na odluku sudije za istragu kada je dobiju napismeno.

Marina Krstović uhapšena je 26. avgusta, a njen otac Budimir dan kasnije. Lisice na ruke stavljene su im u akciji koja je rezultirala zaplenom stotinu miliona evra vrednog kokaina, u kojoj su učestvovali službenici Sektora za borbu protiv kriminala (SBPK), barskog i podgoričkog Centra bezbednosti, Uprave prihoda i carina i Više tužilaštvo u Podgorici.

U pritvoru su, međutim, proveli manje od 72 sata.

Abazović je tim povodom rekao da je odluka o njihovom oslobađanju “najbolji dokaz da su Crnoj Gori pod hitno potrebne promene u tužilačkoj i sudskoj vlasti”.

On je kazao i da “nema kompletiranja pravde dok makar jedan tužioc i jedan sudija ne odu u zatvor”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.