U trendu

Afera bez kraja: „Instagramske bombe“ tresu Crnu Goru

Odmetnuti predsjednik „Atlas grupe“ Duško Knežević ovih dana šalje iz Londona prave „instagramske bombe“ predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, koje efikasnije od bilo koje akcije opozicije u poslednjih 20 godina ljuljaju vlast. Mnogi pripadnici vladajuće elite sada strijepe ko bi mogao biti sledeća meta Kneževića, kaže novinar Marko Vešović.

Knežević, koji se u pojedinim krugovima smatrao i prvim bankarom porodice Đukanović, u jednoj od poslednjih poruka kaže da je Đukanović „glavni glumac u seriji koju će emitovati, a čijih smo prvih nekoliko epizoda već gledali“.

Sukob Đukanovića i njegovog bivšeg tajkuna sve više izaziva pozornost ne samo domaćih, već i regionalnih medija, pa hrvatski „Večernji list“ recimo navodi da je „Knežević malo drugačiji igrač od onih sa kojima se do sada obračunavao Đukanović“, te da se radi o „čovjeku sa britanskim pasošem“, koji je „jedan od najzaslužnijih za uvođenje njemačke marke u Crnoj Gori“.

Podsetimo, Knežević je došao sa novcem u Crnu Goru kao biznismen poznat u SFRJ, a ima veoma razgranatu mrežu međunarodnih kontakata, što potvrđuje i činjenica da je bivši predsjednik SAD Bil Klinton 2011. godine boravio u Crnoj Gori upravo na lični poziv Duška Kneževića i njegove „Atlas grupe“.

Zbog ovakvih i sličnih stvari, ali i sopstvenog priznanja da je mnogo pomogao ulazak Crne Gore u Sjevernoatlansku alijansu, dio crnogorske opozicije je Kneževića prozvao „NATO tajkunom“, ali čini se da je upravo to detalj koji Đukanoviću i vlastima u Crnoj Gori naročito smeta.

Za sada je Knežević svojim instagram objavama uspio u više navrata ozbiljno da uzdrma i javnost i vlast u Crnoj Gori, a trenutno su u fokusu pažnje dvije velike afere prozvane „Koverta“ i „Atlas“.

Prva se odnosi na video-snimak koji je Knežević doturio crnogorskim medijima, a na kome se vidi kako on tadašnjem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću predaje kovertu u kojoj se navodno nalazilo 100.000 evra. Knežević je uz to objavio i podatak da je po dogovoru sa Milom Đukanovićem dao Stijepoviću 200 hiljada dolara, da je ovaj tražio konverziju u evre (jer ne može isplaćivati aktiviste u dolarima), te da mu je dio predao u svojoj kući (što se vidi na snimku), a dio poslao po vozaču u kabinet.

Knežević čak tvrdi da Đukanović uoči izbora lično postrojava crnogorske biznismene i određuje tarife, odnosno novčane iznose koje moraju dati za njegovu partiju, pa mnogi sada smatraju da je on tako nacrtao većini poznatu „šemu crnih fondova vladajuće partije“.

Da u tome ima istine, priznao je i sam predsjednik Đukanović, koji je kazao da je čelnik „Atlas grupe“ dao donaciju DPS-u, ali da se ne radi o sumi koju Knežević navodi.

„Knežević je dao toliko koliko je dao. Gospodin Stijepović je dao izjavu o tome nadležnom državnom tužiocu. Niti gospodin Stijepović, niti ja ne bismo smjeli biti neodgovorni da obavještavamo o tome javnost dok istraga traje. Ono što vam sa sigurnošću mogu reći, jeste da je neistina da je dato toliko novca koliko je rekao gospodin Knežević. I drugo, da je neistina da se o tome prethodno konsultovao sa mnom“, kazao je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore ne poriče da je Knežević godinama bio donator vlasti, dok je u osvrtu na njegove optužbe, da svi biznismeni koji posluju u Crnoj Gori moraju da daju novac DPS-u, objasnio da je to bilo na „principu dobrovoljnosti“.

Na pitanje da li je svjestan da je DPS ne prijavljujući donacije kršio zakon, Đukanović je odgovorio:

„To su radili mnogi poslovni ljudi, uključujući i gospodina Kneževića. To nije sporno. Sve što je rađeno, završavalo je na odgovarajućoj adresi u Demokratskoj partiji socijalista, u računovodstvu, a državnim organima su pripremani onakvi izvještaji kakve su ti državni organi tražili“.

Predsjednik Crne Gore je takođe demantovao Kneževićevu tvrdnju da je vila na brdu Gorica od 2000 kvadrata, za koju se u javnosti spekuliše da vrijedi i do 10 miliona evra, njegova, barem za sada:

„Apsolutno je netačno da je ta kuća u mom vlasništvu. Apsolutno je netačno da smo gospodin Knežević i ja ikada mogli razgovarati na tu temu. Ta neistina je očigledno posledica njegovog umišljaja da smo prijatelji“, kazao je Đukanović, ali je dodao da je tačno da je vlasnik tog objekta razgovarao sa njim da mu to ponudi.

Novinar „DAN-a“ Marko Vešović smatra da će predsjednik „Atlas grupe“ Duško Knežević sa dokumentima koje je prezentovao ili će tek prezentovati javnosti značajno pomoći da se „raskrinkaju organizovani kriminal i dokumentuju zloupotrebe koje se dešavaju u vrhu crnogorske vlasti“.

On za Sputnjik podseća da je sličnih afera bilo i ranije, poput afere „Nacional“ iz 2001. godine, kada je Srećko Kestner, tada bliski saradnik Mila Đukanovića, dao intervju zagrebačkom „Nacionalu“, u kojem je vrlo detaljno opisao zloupotrebe manje-više slične onima o kojima sada govori Knežević.

„Nakon toga, imali smo i ’aferu snimak‘ iz 2013. godine, koja je takođe vrlo detaljno opisala izborne zloupotrebe crnogorske vlasti i sada imamo Duška Kneževića“, kaže Vešović, koji očekuje da će tajkun u narednim sedmicama i mjesecima prezentovati sav video-materijal i dokumenta koja ima.

Ovaj novinar takođe smatra da mnogi pripadnici vladajuće elite u Crnoj Gori sada strijepe ko bi mogao biti sledeća meta predsjednika „Atlas grupe“.

„Po sopstvenoj tvrdnji, Knežević ima 2000 sati video-materijala sa nadzornih kamera u njegovoj kući. Šta je tada snimano i kakvi su sve sastanci i razgovori snimljeni, samo možemo da nagađamo“, konstatuje Vešović.

Što se tiče „Atlas banke“, naš sagovornik napominje da je ona bila „servis vladajućoj oligarhiji“, te su objavljeni dokazi da je Knežević svojom imovinom garantovao za rivolving karticu te banke koju je koristio Đukanović.

Vešović očekuje i da će Knežević objaviti dokumentaciju o kreditu koji je Đukanović uzeo kod Pireus banke u Londonu 2007. godine. „To je slučaj u kojem je Đukanović prvi put zvanično zaradio milion“, dodaje Vešović i podseća na spekulacije da je aktuelni predsjednik Crne Gore taj kredit dobio zahvaljujući upravo vezama sa Kneževićem.

Naš sagovornik smatra da bi, ukoliko bi Knežević kazao sve što zna na tu temu, samo to bilo dovoljno da ukupna javnost reaguje, ocjenjujući da je jasan zaključak na osnovu Kneževićevih dosadašnjih objava lako izvesti — „a to je da je ova zemlja brutalno opljačkana poslednjih nekoliko decenija“.

Da je Duško Knežević veoma ozbiljan svjedok i insajder od koga strepe mnogi koji su vršili najviše državne funkcije u Crnoj Gori, svjedoči činjenica da je upravo nakon njegovih objava ovih dana u tužilaštvu prvo ispitivan, a zatim i do 72 sata u pritvoru zadržan bivši viceguverner Centralne banke Crne Gore Velibor Milošević. Njega je vlasnik „Atlas grupe“ optužio za reket, kako bi zauzvrat frizirao finansijske izvještaje u korist „Atlas banke“, pri čemu je u tu svrhu javnosti prezentovao snimljene telefonske razgovore sa Miloševićem.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.