Ako putujete u Grčku, bez ovog dokumenta nećete moći

Srpski turisti koji automobilima krenu na more, a put ih nanese kroz Makedoniju i BiH, i ove godine će morati da plaćaju dodatno osiguranje.

Reč je o takozvanou zelenoj karti, jer ove dve države nisu potpisnice multilateralnog sporazuma, koji predstavlja formalni dogovor jednog broja zemalja o međusobnom proširivanju teritorijalnog važenja osiguranja od auto-odgovornosti.

Da podsetimo, na sastanku skupštine Saveta biroa zelene karte, održanom u Dubrovniku, u maju 2011. godine, predstavnici Udruženja osiguravača Srbije su potpisali Multilateralni sporazum sa predstavnicima 32 nacionalna biroa osiguravača zemalja Evropskog privrednog prostora i pridruženih zemalja.

“Makedonija je i tada, kao i sada, naišla na problem sa imenom. Sa BiH je problem drugačije vrste, jer tamo nema zajedničkog „krova“ za osiguravajuće kuće tri entiteta. Tako da su naši vozači i dalje izloženi dvostrukom plaćanju osiguranja od auto-odgovornosti”, rekao je predsednik Auto-moto reli i turing kluba „Srbija“, a prenose „Novosti“.

Zelenu kartu osiguranja, za zemlje u kojima je ona i dalje obavezna, izdaje osiguravajuće društvo kod kojeg je zaključeno obavezno osiguranje od auto-odgovornosti. Zelena karta važi do isteka premije obaveznog osiguranja.

Turisti iz Srbije trošak od nekoliko hiljada dinara za zeleni karton mogu da izbegnu ako do Grčke umesto kroz Makedoniju idu preko Bugarske. To je naročito pogodno za turiste koji putuju na Halkidiki ili u zaliv Strimonikos, odnosno popularnih letovališta Stavros, Asprovalta i Nea Vrasna, jer je na taj način put i kraći.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.