U trendu

Alarmantno: Niko neće da radi za malu platu, postoji opasnost da svi odu iz zemlje

Crna Gora ima problem sa zapošljavanjem domaće radne snage u turizmu, što postaje alarmantno, jer bez njenog angažmana nema razvoja tog sektora.

Na to je upozorio dekan budvanskog Fakulteta za biznis i turizam, Rade Ratković.

„Ove godine je maksimalno eskalirao hronični problem nedostatka uslužne radne snage u turizmu i ugostiteljstvu. Ljudi neće da rade za ove plate i postoji opasnost da ostanemo bez domaće radne snage“, kazao je Ratković Pobjedi.

On je dodao da su u Crnoj Gori zarade ubedljivo najniže, a dužina sezonskog rada najkraća na Mediteranu.

Ratković smatra da nijedna destinacija nije održiva ukoliko zasniva svoj turizam na stranim radnicima.

„Radnici su aktivni deo ponude koji može da promoviše i prezentuje zemlju. Drugo, mi nemamo interesa kao država da imamo turizam u kome predominantno ne rade naši radnici. Oni moraju apsolutno da dominiraju, a ne da kod nas dolaze, kako neki predlažu, Filipinci, a da naši radnici idu u druge zemlje. Sve treba prilagoditi tržištu“, saopštio je Ratković.

On je upozorio da bi deficit radne snage trebalo da bude znak za uzbunu da se ozbiljno razmotre problemi u turizmu i donese program mera za njihovo rešavanje.

„Crna Gora ne može imati održivu ekonomiju bez turizma, a turizam ne može biti održiv ako nije zasnovan na domaćoj radnoj snazi i na dominantnoj ponudi domaćih proizvoda kroz taj sektor“, objasnio je Ratković.

To je, prema njegovim rečima, dugoročan problem, zbog čega bi sve trebalo promeniti iz korena.

„Turistički preduzetnici ne mogu, u uslovima postojećeg stepena popunjenosti i strukture tražnje i kanala prodaje, obezbediti bitno veće plate. Hoteli i drugi ugostiteljski objekti, imajući u vidu njihove bilanse poslovanja u protekle tri decenije, nemaju mogućnost da povećaju zarade zaposlenih“, kazao je Ratković.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar