U trendu

Albanija pazljivo prati sve u vezi dijaloga, obećava pomoć

TIRANA – Albanija pažljivo prati sve u vezi dijaloga Beograda i Prištine, rekao je danas predsednik Iljir Meta i dodao da je zvanična Tirana spremna da pomogne Kosovu u, kako je najavio, svim fazama tog procesa.

Meta je to rekao nakon razgovora sa predsednikom kosovskog parlamenta Kadrijem Veseljijem i istakao da „država Kosovo“ mora imati širok politički konsenzus o ovom pitanju, te pozvao kosovsku opoziciju da preuzme odgovornost i učestvuju u izradi platformu i formiranju tima za dijalog, preneo je portal Ljajmi.

Meta je ranije o procesu dijaloga Beograda i Prištine najpre razgovarao sa predsednikom ozicionog Pokreta Samoopredljenje, Aljbinom Kurtijem, a u nedelju i sa kosovskm predsednikom Hašimom Tačijem.

Do apela Mete na neophodno jedinstvo političkih partija Albanaca na Kosovu došlo je nakon što kosovski parlament, uoči poslednje runde dijaloga 7. septembra, ni nakon tri dana, na dvema odvojenm sednicama, nije uspeo da verifikuje vladin tim za dijalog na čelu sa zamenikom premjera Fatmirom Ljimajem, kao ni da potvrdi rezoluciju koju je predložila opozicija.

Veselji je i danas, nakon razgovora sa Metom, ponovo, po treći put danas pozvao predstavnike vlasti i opozicije u Prištini da se ujedine po pitanju dijaloga sa Beogradom koji je, kako smatra, u poslednjoj fazi, tokom koje će „Kosovo insistirati na međusobnom priznavanju nezavisnosti i otvaranju puta za članstvo Prištine u UN, EU, NATO i drugim međunarodnim institucijama“.

Za to je, ponovio je, neophodan široki konsenzus parlamentarnih političkih subjekata.

On je rekao da smatra da su „integritet i suverenitet Kosova“ neupitni i da se o tome, kako kaže, ne može pregovarati.

Sastanku sa Metom su osim Veseljija prisustvovali Fatmir Ljimaj i njegov zamenik u Socijaldemokratskoj inicijativi Dardan Gaši.

Prethodno Veselji i Gaši su razgovarali sa bivšim premijerom Salji Berišom i predsednikom albanskog parlamenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.