U trendu

Ambasada SAD i Misija EU o ustoličenju Joanikija

PODGORICA -Ambasada SAD u Podgorici pozvala je na smirivanje tenzija poraslih zbog predstojećeg ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, dok su iz Delegacije EU u Podgorici upozorili da su izjave koje kreairaju etničke i verske tenzije u suprotnosti s evropskim vrednostima, pišu podgoričke Vijesti.

Iz Delegacije EU u Podgorici su saopštili da je regulisanje verskih zajednica pitanje iz okvira nacionalne nadležnosti, te da nije na EU da komentariše pitanja u vezi sa mestom ustoličenja lidera jedne verske zajednice u Crnoj Gori.

”Bilo kakve izjave ili aktivnosti koje kreairaju etničke i verske tenzije i podele, u suprotnosti su s temeljnim evropskim vrednostima. Integracija Crne Gore u EU je proces koji uključuje čitavo društvo i koristi svim njenim građanima. Crnoj Gori je potrebno da svi delovi društva konstruktivno rade zajedno, kako bi napredovala na putu ka EU”, navode iz Delegacije.

Iz Ambasade SAD saopštili su da široko podržavaju slobodu veroispovesti, uključujući pravo pojedinaca da slobodno praktikuju svoju veru, ali i, istovremeno, takođe podržavaju slobodu izražavanja, uključujući pravo na mirno okupljanje, prenele su podgoričke Vijesti.

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan pozvao je juče diplomatska predstavništva u Podgorici da apeluju da se ustoličenje mitropolita Joanikija umesto u Cetinjskom manastiru na Cetinju obavi na nekom drugom mestu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.