U trendu

Ambasada SAD: Referendum u RS kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma

SARAJEVO, 16. jula 2015. (Beta) –  Ambasada SAD u BiH saopštila je danas da je „alarmirana pravcem u kojem planirani referendum vodi Republiku Srpsku kao entitet, kao i pretnjama koje to predstavlja za sigurnost, stabilnost i prosperitet BiH“.

„Mi smo protiv ovog referenduma i bilo kojih priprema za njega, jer predstavljaju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i jer se plašimo posledica koje će imati za građane u Republici Srpskoj i u celoj BiH. Angažovali smo relevantna tela i agencije vlade SAD da bi se odlučilo o primerenoj reakciji prema onima koji su odgovorni za ovu političku provokaciju“, saopšteno je iz Ambasade SAD u Sarajevu.

Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je juče nakon dvodnevnog zasedanja predlog za organizovanje referenduma o pravosuđu na državnom nivou. Zaključeno je da bi referendum trebalo da bude održan u roku od šest meseci.

Ambasada SAD danas navodi da blisko sarađuje s Misijom EU i Uredom visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u vezi s preduzimanjem narednih koraka, dodajući da „iz ovog referenduma ne može proizaći ništa dobro“.

Naglašeno je da je budućnost BiH i njenih građana u kontinuiranom procesu integracija u EU.

„Ovaj cilj je sasvim ostvariv i mi želimo da radimo s građanima Republike Srpske na stvarnom poboljšanju kvaliteta njihovog života. Sada je na rukovodstvu ovog entiteta da se opredeli ili za napredak ili za političku i ekonomsku izolaciju“, navodi se u saopštenju Ambasade SAD u BiH.Juče je i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH (OHR) u BiH Valentin Incko izrazio žaljenje zbog činjenice da je većina delegata u Narodnoj skupštini RS usvojila predlog za organizovanje referenduma o pravosuđu na državnom nivou.

Skupština RS je i juče usvojila i predlog za organizovanje referendum o ovlašćenjima visokog predstavnika, a kako se navodi u saopštenju OHR, „to izlazi iz okvira nadležnosti Narodne skupštine RS“.

„Tražiti od građana da glasaju protiv suštinskih elemenata Dejtonskog mirovnog sporazuma je neodgovorno, i pokazuje spremnost moćne elite da nastavi gurati Republiku Srpsku i BiH još dublje u krizu“, saopštio je Incko.

On je zaključio da „entitetske vlasti treba da prestanu da insistiraju na sprovođenju referenduma koji krši Opšti okvirni sporazum za mir i izlazi iz okvira njihovih nadležnosti, te da se, umesto toga, usredsrede na ispunjenje obećanja koja su dali biračima kako bi se poboljšali životni uslovi u Republici Srpskoj“, naveo je Incko.

Za odluku o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH glasalo je 45 poslanika, dok je 31 poslanik bio uzdržan.

Predstavnici srpskog naroda smatraju da su odluke Suda i Tužilaštva BiH pristrasne i da su usmerene protiv srpskog stanovništva. 

Predsednik RS Milorad Dodik je kazao da Tužilaštvo BiH pod direktnim uticajem bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) i da je visoki predstavnik nametnutim zakonima stvorio novi sistem pravosuđa u BiH koji funkcioniše u suprotnosti s vladavinom prava.   

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar