U trendu

Jeziv snimak: Kako izgleda gnezdo sa 1.000 stršljena (video)

Dalmaciju je ovog leta pogodila prava najezda stršljena.

Kako javlja portal Index.hr pozivajući se na Dalmaciju Danas ovog leta je zabeleÅŸen velik broj strÅ¡ljena uz dalmatinsku obalu, na ostrvima, ali i u zaleđu.

StrÅ¡ljenovi prave svoja gnezda gde stignu: u vrtovima, okućnicama, potkrovljima, garaÅŸama, a ponekad i u samim kućama.

BoÅŸidar Åœuljević, predsednik triljskog UdruÅŸenja pčelara, potvrdio je da je situacija opasna.

„Kako posedujem kompletno zaÅ¡titno odelo, ljudi me već svakodnevno zovnu. Na primer, danas smo po pozivu uÅ¡li u kuću u Bisku. Bio sam u pratnji lokalnih vatrogasaca, ali u samu prostoriju gde se nalazilo gnezdo dugačko oko 80 centimetara uÅ¡ao sam sam. Verujte, nije nimalo lako ući u prostoriju sa oko 1.000 strÅ¡ljena, nikada ne znate hoće li vam se koji provući kroz nogavicu. KaÅŸe se da tri uboda strÅ¡ljena imaju učinak ugriza poskoka. Lopatom sam razorio gnijezdo, ali tek nakon Å¡to sam sprejem dobro tretirao celu prostoriju“, ispričao je Åœuljević u razgovoru za Dalmacija Danas.

Pčelar navodi kako je zbog gnezda stršljena intervenisao širom Cetinske krajine, ali da tako ekstreman slučaj još nije doşivio.

„TeÅ¡ko je to opisati. Nema jedinke koja je kraća od 3 centimetra. Pre nekoliko dana isto sam uÅ¡ao u jednu kuću u kojoj su strÅ¡ljeni “okupirali“ prozor i uboli čoveka u glavu“, rekao je Åœuljević i dodao da strÅ¡ljeni ne predstavljaju opasnost samo za ljude, nego i za pčele.

„Događaju se veliki napadi na pčelinje zajednice i nastaju ogromne Å¡tete. Nejake zajednice pčela ne mogu da se odbrane od takvih napada strÅ¡ljena i bivaju uniÅ¡tene do kraja. Inače, pčela se ne moÅŸe suprotstaviti strÅ¡ljenu pojedinačno, ali se ipak znaju odbraniti na način da puno pčela u potpunosti okruÅŸi strÅ¡ljena i onda ga doslovno skuhaju temperaturom svojih tijela jer mogu podnijeti viÅ¡u temperaturu od tog napadača“, naveo je Åœuljević savetujući sve one koji imaju problem sa strÅ¡ljenovima da gnezda ne uklanjanju sami, nego da pozovu u pomoć vatrogasce.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar