U trendu

Ambasada SAD u BiH: Ostaju sankcije osobama na crnoj listi

SARAJEVO – Sankcije za osobe koje su bile na crnoj listi Sjedinjenih Americkih Država ostaju na snazi, saopštila je ambasada SAD u BiH i poručila da Vašington „smatra sankcije važnim sredstvom za delovanje protiv korupcije i podrivanje stabilnosti“.

Iz ambasade su, komentarišući uredbu američkog predsednika Džozefa Bajdena, kojom se proširuje opseg vanrednih mera za države Zapadnog Balkane, naveli za Radio slobodna Evropa da je ažuriranje zasnovano na želji da se unapredi režim sankcija kako bi se u obzir uzeli važni dogadaji na regionalnom nivou, poput Prespanskog sporazuma iz 2018. godine, te Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove.

„Da bi se na najbolji način delovalo protiv regionalno raširene mreže korupcije, nova Izvršna naredba (E.O.) eksplicitno definiše da region Zapadnog Balkana uključuje teritoriju bivše SFRJ i Republike Albanije“, navodi se u pisanom odgovoru ambasade.

Iz Ambasade napominju „da SAD smatraju sankcije važnim sredstvom“ za delovanje protiv korupcije i podrivanje stabilnosti.

„Nova Izvršna naredba obezbeđuje efektivnost ovog načina delovanja u suprostavljanju najozbiljnijim pretnjama stabilnosti širom regiona, uključujuci korupciju, postupke koji podrivaju demokratsku vlast i ozbiljno narušavanje ljudskih prava“, navode u ambasadi.

Kako objašnjavaju, američki predsednik potpisao je novu Izvršnu naredbu kojom se dopunjava i unapređuje postojeći okvir nacionalne vanredne situacije definisan Izvršnom naredbom od 26. juna 2001. godine i Izvršnom naredbom od 28. maja 2003. godine, koje se odnose na Zapadni Balkan i proširuju kriterijumi za uvrštavanje na listu za sankcije.

Na crnoj listi SAD iz BiH se nalaze predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, zamenik predsedavajućeg Doma naroda BiH Nikola Špirić i bivši generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Amir Zukić.

Dodiku su sankcije uvedene 2017. godine zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o zabrani organizovanja referenduma.

Špirić je stavljen na crnu listu SAD 2018. godine zbog, kako se navodi, umešanosti u značajnu korupciju, a Zukić zbog koruptivnih radnji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.