U trendu

Ambasador: Makedonci pucaju sebi u nogu ako izbori ne uspeju

SKOPLJE – Francuski ambasador u Skoplju Kristijan Timonije istakao je da su predsednički izbori u Severnoj Makedoniji važni za evropsku budućnost te države, te naglasio da uspešni izbori ne znače rešenje svih problema, ali su znak stabilizovanja zemlje.

On je u intervjuu za TV 21 rekao da će uspešni izbori biti pozitivan elemenat u odluci o dobijanju datuma za pregovore sa Evropskom unijom. To bi, objašnjava francuski diplomata, značilo da je Severna Makedonija izašla iz krize u kojoj je bila 2016. godine, kada je on došao u Skoplje.

„To će značiti da ste uspeli da izaberete predsednika u uslovima mobilizacije svih građana, a s tim će te dokazati da su građani spremni da preuzmu sudbinu u svoje ruke, na državnom nivou, jer ako to ne mogu u svojoj državi, kako će u evropskim okvirima da odlučuju o svojoj budućnosti“, naglasio je Timonije.

Na pitanje šta će se dogoditi ukoliko se ne ostvari neophodna izlaznost od 40 odsto birača, Timonije kaže da bi to za makedonske građane značilo da su „pucali sebi u nogu“.

Komentarišući francusku strategiju za Zapadni Balkan koja se pojavila nakon sastanka lidera Zapadnog Balkana sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronon, Timonije je rekao da je taj dokument usmeren ka smanjenju skepticizma u odnosu na proširenje Evropske unije.

„Postoji skepticizam i kod evropskog javnog mnjenja i kod francuskog javnog mnjenja u odnosu na kapacitete zemalja Evrope, države južne i istočne Evrope u procesu njihovog inegrisanja u EU. Naša strategija će pomoći da se sprovedu korisni mehanizmi, koje će vam pomoći da postanete deo Unije koja vas očekuje, a mi želimo da ta Unija bude obnovljena kako bi mogla bolje da funkcioniše i odgovori na sve izazove“, rekao je Timonije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.