Ambasadori Kvinte: Odluke Ustavnog suda su obavezujuće

SARAJEVO – Ambasadori zemalja Kvinte i Delegacija EU u BiH istakli su u zajedničkoj izjavi da su odluke Ustavnog suda BiH, kao i u bilo kojoj zemlji, konačne i obavezujuće i da se moraju sprovesti, što, međutim, prečesto nije slučaj.

„Jednostrano povlačenje iz institucija ili blokiranje procesa donošenja odluka u njima neprihvatljivo je i kontraproduktivno bez obzira sa koje strane dolazi i može samo oslabiti upravo ona poboljšanja i napredak koji građani žele da vide“, navodi se u izjavi koju prenosi RTRS.

Dodaje se da to takođe „šalje negativnu poruku investitorima, kao i građanima BiH, koji odlučuju da napuste zemlju“.

„Naš cilj je stabilna, funkcionalna i prosperitetna BiH, u kojoj će svi biti zadovoljni i uživati potpunu zaštitu zakona“, navodi se u izjavi ambasada SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije u BiH i Delegacije EU.

Rešenje pitanja sastava Ustavnog suda, kako se navodi, moguće je u sklopu propisanih procedura i zajedno sa širim reformama koje je EU predložila za proces pristupanja, kao što su poslednje Mišljenje Evropske komisije o zahtevu BiH za članstvo u EU od 29. maja prošle godine i izveštaj o vladavini prava u BiH koji je pravni ekspert Rajnhard Pribe predstavio Evropskoj komisiji.

„Razgovor o takvim mogućnostima između političkih stranaka i u parlamentu, putem kompromisa i dijaloga, najbolji je način da se ojača vladavina prava i da se zemlja dovede do stadijima u kojem više, zahvaljujući postojanju nezavisnog pravosuđa i jasne podele vlasti, neće biti potrebna međunarodna supervizija“, navodi se u izjavi.

Ambasadori Kvinte i Delegacija EU ističu da ostaju na raspolaganju da podrže sve iskrene napore s ciljem pozitivnog iskoraka.

Republika Srpska saopštila je da njeni predstavnici neće učestvovati u donošenju odkula na nivou BiH, posle odluke Ustavnog suda BiH da je vlasnik državne imovine BiH a ne entiteti, RS i Federacijia BiH.

(Tanjug)

Napišite komentar