U trendu

Ambasadorka Srbije odbila da primi protestnu notu Hrvatske

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je da je pozvalo ambasadorku Srbije Miru Nikolić kako bi izrazilo protest zbog pokušaja, kako kažu u Zagrebu, nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika Vojske Srbije u tu zemlju, prenosi Hina, navodeći da je ambasadorka odbila da primi protestnu notu.

Kako se navodi, na sastanku je hrvatska strana osudila pokušaj ulaska pripadnika Vojske Srbije „bez znanja i saglasnosti hrvatskih vlasti i bez poštovanja propisanog postupka najave“, kao i da je Ministarstvo izrazilo protest i navedeni događaj ocenilo kao provokaciju sa ciljem izazivanja incidenta.

Ministarstvo je navelo da su i reakcije zvaničnika iz Srbije koje su usledile, „nastavak neprimerenog postupanja i već duže vreme prisutnog obrasca javnoga govora u Srbiji usmerenog protiv Hrvatske“.

„Ovo je još jedna potvrda da Srbija nije spremna da se suoči sa sopstvenom prošlošću i odgovornošću za ratove devedesetih godina prošlog veka“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske.

Kadeti Vojne akademije koji su u subotu krenuli u Hrvatsku s namerom da prisustvuju bogosluženju za jasenovačke žrtve vraćeni su sa prelaza Batrovci-Bajakovo.

Delegacija je zaustavljena, zadržana i pretresena.

U prtljagu su im bile službene uniforme, što je, kako su istakli u Ministarstvu odbrane Srbije, potpuno dozvoljeno i u skladu sa pravilima službe, a hrvatski carinici su delegaciji rekli da ne mogu da ih nose.

Hrvatski premijer Andrej Planković je tim povodom rekao da se radi o „nenajavljenom, neprijavljenom i nedogovorenom dolasku kako bi boravili na području Jasenovca“, odnosno provokaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.