U trendu

Američki vojni avion C-130 Herkules sleteo u Tuzlu

TUZLA – Američki vojni avion C-130 Herkules sleteo je danas na Međunarodni aerodrom u Tuzli, čime je praktično počeo deo vojne vežbe “Srebrna strela” (Silver Arrow).

Tokom naredna četiri dana u vežbi će učestvovati pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Nacionalne garde Merilend i američkih vazdušnih snaga u Evropi (USAFE) u koordinaciji sa Međunarodnim aerodromom Tuzla.

Na vežbi će se po prvi put uvežbavati taktički kontrolori za navođenje vazduhoplova (Joint Terminal Air Controlers – JTAC) u sastavu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Pripadnici logistike OS BiH će uvežbavati procedure utovara i istovara iz aviona C-130, što će doprineti unapređenju sposobnosti OS BiH, preneo je sarajevski portal Klix.

Pripadnici OS BiH tokom učešća u mirovnim operacijama, navodi se, često koriste materijalno-tehnička sredstva i opremu od partnerskih zemalja zbog čega je veoma bitno da budu obučeni za njihovu upotrebu.

Srednji transportni avion C-130 Herkules koriste oružane snage 60 zemalja iz celog sveta.

“Obuka doprinosi održanju i unapređenju partnerskih kapaciteta i postizanju interoperabilnosti sa Oružanim snagama SAD-a, što za cilj ima poboljšanje regionalne bezbednosti”, rekao je povodom vežbe brigadir Emir Kliko, komandant 5. pešadijske brigade OS BiH, koja je glavni domaćin vežbe.

U okviru vežbe u četvrtak, 12. setembra od 09:00 do 11:00 sati na lokaciji kasarne i aerodroma “Dubrave” biće organizovan Dan otvorenih vrata.

U posetu dolaze učenici osnovnih i srednjih škola sa područja tuzlanske regije.

Tim povodom biće prezentovan jedan deo naoružanja i opreme sa kojom raspolažu OS BiH, te prikaz operativnih sposobnosti OS BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.