U trendu

Amerika otvara vrata za rušenje Bosne, Srbi zbijaju redove

„Srbija je jasno pokazala da je ona, kao potpisnica i garant Dejtonskog sporazuma, u obavezi da reaguje na sve pokušaje rušenja Dejtona, a deklaracija SDA je upravo usmerena u tom pravcu“, kaže dr Srđan Perišić, komentarišući sastanak Vučića sa Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsedništva BiH i predsednicom RS Željkom Cvijanović.

Ključna tema sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba iz Republike Srpske bila je objavljivanje deklaracije SDA, za koju je Milorad Dodik rekao da bi njena realizacija proizvela odgovor — afirmaciju prava Srpske na samoopredeljenje.

Prema rečima profesora međunarodnih odnosa Srđana Perišića, Srbija prvi put nastupa složno sa Republikom Srpskom u odbrani Dejtonskog sporazuma i uopšte dejtonskog Ustava Bosne i Hercegovine. Naš sagovornik je saglasan sa ocenom srpskog predsednika da iza deklaracije SDA stoji međunarodni faktor.

Palmerova poruka
„Stoji konkretno američki Stej department. Naime, nedavno je, početkom septembra, Metju Palmer, specijalni predstavnik Stejt departmenta na Balkanu izjavio nešto protiv Dejtonskog sporazuma. On je ljubljanskim medijima izjavio da Dejtonski sporazum nije ’sveto slovo‘, nije nešto što treba večno da traje, već ga treba menjati. Ta izjava je odjeknula na Balkanu i osokolila bošnjačku politiku i Stranku demokratske akcije da ide u ovu suludu deklaraciju koja je praktično urušavanje mira“, primećuje Perišić.

On veruje da iza deklaracije SDA stoji jedan deo Vašingtona, dominantna struja u Stejt departmentu, i da je to, kako kaže, očigledno iz ponašanja Metjua Palmera.

„Smatram da zajednički nastup rukovodstava Srbije i Republike Srpske predstavlja odgovor Metjuu Palmeru i toj politici iz Vašingtona koja vrši pritisak na Republiku Srpsku. Ali, deklaracija je istovremeno i pritisak na Srbiju da popusti na pitanju koje se tiče Kosova, tako da je skup koji smo videli u Beogradu odlična stvar jer Republika Srpska i Republika Srbija treba i u narednom periodu da reaguju uvek kada postoje pokušaji rušenja Dejtonskog sporazuma“, kaže Perišić za Sputnjik.

Zaštita Srba
Perišić ne misli da je izjava Milorada Dodika, koji je rekao da su predstavnici Srpske od Srbije „tražili da im pomogne sa stanovišta osposobljavanja bezbednosnih jedinica“ kontradiktorna Vučićevom pozivu na uzdržanost. Naprotiv, smatra ih kompatibilnim.

„Predstavnici RS su došli u Beograd i požalili se na urušavanje Dejtonskog sporazuma. Da se razumemo, urušavanje Dejtonskog sporazuma traje otkad je potpisan, a ne urušavaju ga bošnjačke politike, već upravo taj međunarodni faktor. Svi ti visoki predstavnici koje je Vašington instalirao su, u stvari, urušavali Dejtonski sporazum i dejtonski Ustav Bosne i Hercegovine. To Srbe u BiH plaši, plaši Republiku Srpsku, i Milorad Dodik je to javno saopštio — da traži zaštitu mira za Srbe u Bosni i Hercegovini jer nemaju vojsku“, napominje Perišić.

Bez vojske
On podseća da je 2006. godine ukinuta Vojska Republike Srpske i dodaje da joj vlasti u Beogradu tada nisu pružile zaštitu, nisu se suprotstavile ideji ukidanja vojske Republike Srpske.

„Predsednik Dodik i rukovodstvo RS, kao i predstavnici opozicionih snaga u Srpskoj, jedinstveni su u ovom stavu i zatražili su od Srbije i njenog predsednika da razmišljaju u tom pravcu, jer se Srbi u Republici Srpskoj, odnosno BiH, ne osećaju sigurno posle ovog ’udruženog zločinačkog poduhvata‘ dela američke politike i bošnjačke politike u Sarajevu. Naravno, odgovor predsednika Vučića je bio u tom pravcu — da ne treba stvarati dalje tenzije, jer je zaštita Dejtonskog sporazuma istovremeno i zaštita mira. Tako da verujem da te dve izjave zapravo jedna drugu dopunjuju“, zaključuje Perišić za Sputnjik.

(Sputnjik)

10 komentara
 1. lav

  Prvi korak. Sastanak Srba iz RS i Srbije je prvi korak i najava da pred završne pregovore oko KiM ove dvije teme su ipak povezane, KiM i RS,i rešavati ih treba u paketu.

 2. Anonimni

  Nema ovdje puno filozifije. Sve i kad bi se narodi u BiH dogovorili o promjeni ustava, to zasigurno nebi podržala Hrvatska i Srbija, jer su oni garantni. (Nemože se promeniti obaveza, bilo koja, bez saglasnosti garanta)

 3. Anonimni

  Nemoj samo na Kosovu, Slavoniji i Dalmaciji da se zaustavite, mozete vi i bolje! Sto bi ste se tu zaustavljali kad kolko ja znam imate pravo i na Bavariju, Hesen i jos par Nemackih republika?!

 4. Mirsad, Sarajevo

  Srbija nije potpisnica Opšeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (Dejtonskog sporazuma), već Savezna republika Jugoslavija. Srbija kao nasljednica SR Jugoslavije ima pravo i obaveze proistekle iz Dejtonskog sporazuma da je garant njegovog provođenja, a ne postojanja ili nepromjenjivosti, čiji garant je međunarodna zajednica. Postavlja se pitanje zašto se vlasti i javnost u Srbiji nastoje prikazati „garantom dejtonskog sporazuma“, samo onda kada to njima odgovara? Gdje su bili da podrže Aneks 7 istog tog sporazuma prema kojem se osigurava pravo na povratak svim izbjeglicama, umjesto što je pružila podršku fašističkim recedivima u Bosni koji su sve učinili da se ovaj Aneks ne sprovede? Gdje je bila javnost Srbije kada je u Republici Srpskoj proveden neustavni referendum? Gdje je javnost Srbije kada Milorad Dodik priča o osamostaljenju – otcjepljenju RS ČIME DIREKTNO I FLAGRANTNO KRŠI DEJTONSKI MIROVNI SPORAZUM? Sama riječ sporazum podrazumijeva da su se strane sporazumile oko sadržaja i provedbe predmetnog sporazuma – što znači provedbu u cjelini, a NE BIRANJE PO PRINCIPU ŠVEDSKOG STOLA – UZIMANJA SAMO ONOGA ŠTO MENI ODGOVARA!

  1. Republika Srpska

   Jeste li vi Mirsade sproveli aneks 7 mirovnog sporazuma u federaciji? Koliko se Srba vratilo u f. Bih? Ne serite vise DA smo mogli zivjeti zajedno rata nebi ni bilo, sad hocete nazor. Svojatate citavu Bosnu, pogledaj u katastar cija je vise, imamo sasvim legitimno pravo na sve sto trazimo. Necemo nikad vise zajedno sa vama I kraj, bicemo bolji kao komsije.

 5. Anonimni

  Metju Palmer, specijalni predstavnik Stejt departmenta na Balkanu izjavio ljubljanskim medijima da Dejtonski sporazum nije ’sveto slovo‘, nije nešto što treba večno da traje, već ga treba menjati. Ta izjava je odjeknula na Balkanu i osokolila bošnjačku politiku i Stranku demokratske akcije da ide u ovu suludu deklaraciju koja je praktično urušavanje mira“,

 6. REBEKA

  Jedino ispravan put,za narod bosanski,koji zivi u Bosni i Hercegovini,da najure sve politicare nacionaliste,i da osnuju zajednicku drzavu Bosnu i Hercegovinu.Sve podele po nacionalistickoj orijentaciji,nikada nece doneti mir i prosperitet, toj prelepoj zemlji bosni.Narod koji tamo zivi,mora da shvati,da su lideri sva tri entiteta,zeljni samo puke vlasti,i da ih interes ni jedne nacionalne grupacije ne interesuje.Kada narod koji zivi na toj teritoriji,shvati,gde u kom resenju im lezi spas i normalan zivot,niti mira ni prosperiteta u toj lepoj zemlji nece biti.!

 7. Anonimni

  Radi mira u kući u Podgorici trunu nevini srpski državljani ,a VA „se češlja“

 8. Anonimni

  Upravu si.

 9. AA ( americki alah)

  super, ni Srpsko Kosovo nije sveto slovo, ni Srpska Slavonija i Dalmacija nisu sveto slovo, pa cemo to nazad da uzmemo

Napišite komentar