Amerikanci tražili da srušim crkvu u Potočarima

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je za Prvu TV da su Amerikanci dogovorni i za donošenje i za rušenje Dejtonskog sporazuma, prenose mediji u Srbiji.

Istakao je da njemu ništa ne znači to što je Vašington uveo sankcije njemu i istakao da će u narednom periodu pokušati to da objasni novoj američkoj administraciji. Ocenio je da njemu leđa više čuvaju neki zapadnjaci nego ruski predsednik Vladimir Putin i rekao „da samo možemo da zamislimo o čemu je pričao sa njim u Moskvi“.

Prema njegovim rečima, do uvođenja sankcija ne bi ni došlo da nije dobio poziv da prisustvuje inauguraciji novog predsednika SAD Donalda Trampa.

„Obradovalo me je kad sam čuo Trampa da se neće obračunavati sa drugim svetskim vladama. Što bi se Tramp obračunavao sa nama? Mi poštujemo Dejtonski sporazum. Kažu da treba da poštujemo duh sporazuma, a mi poštujemo slovo Dejtonskog sporazuma. Nećete naći nijednu moju izjavu u kojoj kršim slovo Dejtonskog sporazuma“, rekao je Dodik.

Novinarki Neveni Madžarević je rekao da mediji nisu svesni toga koje je mučenje kada američki zvaničnici vrše pritisak.

„Smatra se da smo mi niko i ništa, oni kao sila mogu sve da urade, mene su upozoravali na mnoge stvari, ali se nikada nisam na to osvrtao. Izvinite, postoji dostojanstvo koje ne može da se dovede u pitanje. Ne možete da kažete da BiH nema tročlano Predsedništvo i da Republika Srpska promeni naziv. I kad ja kažem neću, pitaju me šta hoću, ja kažem da hoću da idem kući, a oni kažu da ću videti šta je snaga SAD. Ambasador SAD je tražio da se sruši crkva u Potočarima, ja sam rekao da neću, sutradan je došlo saopštenje da nisam kooperativan. Nisam rušio džamije, neću da srušim i crkvu“, istakao je Dodik.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.