U trendu

Analitičari: Napeto, moguća smena vlasti u četiri grada

ZAGREB – Predstojeći osmi po redu lokalni izbori u Hrvatskoj, koji će biti održani u nedelju 16. maja, mogli bi biti napetiji nego ikada s obzirom na moguću smenu vlasti u četiri najveća grada, predviđaju analitičari.

Ističu da je vladajući HDZ Andreja Plenkovića pod posebnim pritiskom jer želi da potvrdi svoj legitimitet i status najjače stranke u državi, a predikcije govore da HDZ s jedne strane stoji lošije u velikim gradovima i sredinama, a dobro u manjim sredinama i županijama.

Politički analitičar Davor Đenero smatra da HDZ neće pretrpeti taj gubitak, ali tvrdi da je Ličko-senjska županija trenutno vrlo upitna za vladajuću stranku.

“Mislim da su u problemu samo u Ličko-senjskoj gde je (predsednik Zoran) Milinović osnovao stranku i gde ima ozbiljnih šansi za pobedu. Izgubiti jednu županiju naravno, ne može biti ugodno“, kaže Đenero za hrvatski portal 7Dnevno.

Dodaje da se na osnovu onog što se može videti iz medija, Milinović jako dobro organizovao i stvorio regionalnu stranku.

Suprotno takvom mišljenju, politički analitičar Tomislav Stipić kaže da će Milinović ipak izgubiti izbore.

Stipić smatra da stvari ipak nisu toliko čiste u Sisačko-moslavačkoj županii i podseća na nezadovoljstvo ljudi obnovom nakon zemljotresa.

U ostalim županijama, prema Stipiću je HDZ izrazito jak.

Ako HDZ izgubi Vukovarsko – sremsku, Sisačko – moslavačku, Ličko – senjsku ili neku od dalmatinskih županija, sigurno je da će nastupiti previranja, ali ne očekuje, kaže Stipić, neke veće potrese, pogotovo ako HDZ dobije Osijek, što je, prema njegovim rečima, trenutno izvesno.

„Oni će pobedom u Osijeku u javnosti prikazati kako su pobednici na lokalnim izborima jer u tom gradu nikada nisu imali vlast“, naveo je Stipić.

Kada je reč o SDP-u, Đenero smatra da se ta nekada vladajuća, a potom najuticajnija opoziciona stranka raspada i da u Osječko-baranjskoj županiji nije uspela da skupiti dovoljan broj potpisa za svog kandidata.

Stipićevo mišljenje o SDP-u je suprotno.

Uprkos krizi u toj stranci on vidi prostor u kojem joj se otvaraju šanse za osvajanje novih teritorija.

Za Domovinski pokret Miroslava Škore, Đenero smatra da nema nikakve šanse da osvoji bar jednu županiju, dok Stipić ukazuje da za njih neke nade ipak postoje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar