U trendu

Ankete: Janši najviše glasova na evropskim izborima

LJUBLJANA – Najviše glasova i mandata od osam koliko u Europskom parlamentu pripada Sloveniji, očekuje se da dobije lista opozicionog lidera i bivšeg premijera Janeza Janše, a slede dve liste iz stranaka vladajuće koalicije Marjana Šareca, rezultati su ankete koje danas prenose slovenački mediji, uočki evropskih izbora u nedelju.

Za zajedničku listu Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) i Slovenske pučke stranke (SLS) glasaće 19,6 odsto slovenačkih birača, prema anketi koju je za mariborski list „Večer“ i ljubljanski „Dnevnik“ sprovela agencija Ninamedia.

Sledi Lista Marjana Šareca (LMŠ) sa 16,2 odsto, a Socijalni demokrati (SD) Dejana Židana dobili bi 11,8 posto.

Kako prenosi Hina, agencija Parsifal sprovela je aknetu za privatnu televizijsku stanicu Nova24 TV, i prema toj anketi Janšina lista mogla bi da osvoji 16,4 odsto glasova, Šarecova 15,5, a Židanova 12,6 odsto.

Mogućnost osvajanja ponekog mandata ankete daju i demokršćanskoj Novoj Sloveniji, stranci penzionera (DESUS), ali i desničarskoj Slovenskoj narodnoj stranci (SNS) čiju listu predvodi njen predsednik Zmago Jelinčič.

Na evropskim izborima 2014. godine Janšin SDS, koji je tada nastupio samostalno dobio je 24,78 odsto glasova. Na drugom mestu je bila zajednička lista demokršćanske Nove Slovenije (NSI) i Slovenske pučke stranke (SLS) sa 16,60 posto.
Jedan mandat u Evropskm parlamentu tada je dobio o Igor Šoltes predvodeći stranku „Vjerujem“ koja se u međuvremenu ugasila, a mandat je dobila i Tanja Fajon, jedna od lidera Socijalnih demokrata (SD) osvojivši 8,08 posto glasova.

Stranka sadašnjeg premijera Marjana Šareca koja je u politiku ušla 2017, tada nije konkurisala za Evropski parlament, a nakon uspeha na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima pridružila se evropskoj liberalnoj političkoj grupaciji ALDE.

Prema rezultatima više anketa na ovogodišnje izbore za EP mogla bi da izađe skoro trećina birača, što pojedini analitičari smatraju previsokom ocenom iako je u poslednja tri dana prevremeno glasalo skoro dvostruko više birača nego pre pet godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.