U trendu

Ankete: Partija Borisova rame uz rame sa novom antisistemskom partijom

Izlazne ankete posle današnjih prevremenih parlamentarnih izbora u Bugarskoj pokazuju da su konzervativci bivšeg bugarskog premiijera Bojka Borisova rame uz rame sa novom antisistemskom partijom.

Izbori su raspisani jer nakon prethodnih, održanih u aprilu, nije bilo moguće formirati vladajuću većinu usled fragmentisanog parlamenta. Današnji vanredni izbori treba da reše dilemu da li će doskorašnji premijer Bojko Borisov definitivno otići u opoziciju.

Prema raznim izlaznim anketama Borisovljeva partija Gradjani za evropski razvoj Bugarske (GERB)i partija pevača televizijskog voditelja Slavija Trifonova imaju od 21 do 23 odsto glasova, uz veoma slabu izlaznost. 

To je jasan pad za partiju GERB koja je osvojila 26 odsto glasova na prethodnim izborima u aprilu, dok je populistička partija Trifonova, nazvana „Ima takav narod“ (ITP) ostvarila napredak, u odnosu na 17,6 odsto dobijenih na prethodnim izborima.

Sada se svi pitaju da li će partije ovog puta uspeti da se dogovore i formiraju koaliciju. 

Po mišljenju stručnjaka, Borisov neće vladati jer je izolovan, čak iako njegova partija na kraju bude vodila.

Prethodni izbori su zapravo označili kraj jedne ere počete 2009. za Borisova koji posle njih nije uspeo da nadje partnere i formira vladu.

Izlaznost je prema raspoloživim podacima bila mala, U 16.00 po lokalnom vremenu iznosila je 27,2 odsto, u odnosu na 40 odsto 4. aprila u 17.00, prema Izbornoj komisiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.