najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ankete pokazuju smanjenje razlike između Sirize i desnice

Razlika između radikalne levice Sirize i desnice se smanjuje dvadestak dana pre prevremenih izbora u Grčkoj, i partija premijera Aleksisa Ciprasa sada je samo između jedan i tri poena ispred svog glavnog protivnika, Nove demokratuje, pokazuju dve ankete objavljene danas.

Siriza ima podršku od 25 odsto ispitanika, prema 22 odsto za Novu demokratiju, pokazuje anketa Univerziteta Makedonije koju je objavio liberalni dnevnik Katimerini.

Aleksis Cipras je i dalje najpopularniji grčki političar (29,5 odsto), a vođa Nove demokratije Vangelis Mejmarakis ima podršku od 26 odsto.

Prema drugoj anketi koju je objavio dnevnik Parapolitika a sproveo institut Metron Analisis, razlika između dve suparničke partije je samo jedan procentni poen, 22,2 procenta za Sirizu i 21,2 odsto za Novu demokratiju (ND).

Anketa instituta ProRata koju je u petak objavio levičarski dnevnik Efimerida ton Sintakton davala je prednost Sirizi od 3,5 procentnih poena, i prema toj anketi za Sirizu bi glasalo 23 odsto. Ta anketa je prva objavljena od ostavke Ciprasa na mesto premijera.

Neonacistička Zlatna zora je na trećem mestu sa 6,5 odsto u dve od tri ankete objavljene od petka.

Anketa Katimerinija pokazuje međutim da bi treće mesto mogla da dobije Komunistička partija, KKE (šest odsto), ili partija levog centra To Potami (takođe šest odsto) koju je pre dve godine osnovao jedan novinar posle raspada socijalističkog Pasoka.

Podrška Pasoku kreće se od 4,1 do 4,5 odsto, dok je stopa neopredeljenih 22, odnosno 15,5 odsto, zavisno od toga da li je objavljuje Metron Analisis ili univerzitetska studija.

U dve danas objavljene ankete kao i u onoj u petak, Nezavisni Grci, Anel, desničarska partija koja se pridružila Sirizi da bi joj omogućila da formira vladu u januaru neće dobiti obaveznih tri odsto glasova da uđe u parlament. 

Evroskeptična partija Narodno jedinstvo, sastavljena od ljudi koji su se otcepili od Sirize, ima podršku od pet odsto prema univerzitetskoj anketi i 3,1 odsto prema Metronu.

Ostavka Ciprasa i podela njegove stranke otvorila je put ka prevremenim izborima 20. septembra, trećim izborima od početka godine.

Na izborima 25. januara Siriza je dobila 36,3 odsosova prema 27,8 odsto za desnicu, i obećala biračima kraj mera štednje.

Otvarajući danas izbornu kampanju, Cipras je napao Novu Demokratiju, To Potami i Pasok i rekao da te stranke predstavljaju “stari politički sistem korupcije”.

“Izazov ove izborne borbe jeste da se ne dozvoli vraćanje unazad, na Grčku korupcije… na barone utaje poreza”, rekao je Cipras na otvaranju sastanka Sirize na kome treba da se izradi program stranke. 

On je ponovio da je nedavno postignut sporazum sa kreditorima o novom međunarodnom zajmu uz nastavak mera štedenje omogućio da se izbegne katastrofa i izlazak zemlje iz evrozone.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike