Apel EU, Visokog predstavnika i ambasade SAD vlastima u BiH

SARAJEVO – Delegacija Evropske unije u BiH, Kancelarija visokog predstavnika (OHR) i Ambasada SAD u BIH oglasili su se danas zajedničkim saopštenjem u kojem su pozvali vlasti u BiH da okončaju proces formiranja Doma naroda Parlamenta FBiH, kako bi sve institucije konačno počele da funkcionišu.

„Napori političkih stranaka treba da se fokusiraju na uspostavljanje nove vlasti, počevši od izbora delegata u novi saziv Doma naroda Federacije BiH od strane kantonalnih skupština. Stoga apelujemo na kantonalne skupštine koje to još uvek nisu učinile, da ispune svoje ustavne obaveze i izaberu delegate bez daljnjeg odlaganja“, navodi se u saopštenju.

Iz OHR naglašavaju da stari saziv Doma naroda nema legitimitet da donosi bilo kakve odluke, a naročito ne one koje se odnose na budžet, preneo je portal Klix.

„Pored pravnih pitanja koja proizlaze u vezi s takvim odlukama, donošenje budžeta od strane Doma naroda u starom sazivu predstavljalo bi i opasan presedan koji bi se mogao da se zloupotrebi za dalje odlaganje uspostave vlasti u BiH, što je neprihvatljivo“, zaključuje se u zajedničkom saopštenju.

Kako se navodi, ovo saopštenje je kasnije podržala i Ambasada Nemačke u BiH.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike